Op het Vlaams Nationaal Zangfeest, zondagmiddag in de Antwerpse Lotto Arena, heeft Erik Stoffelen van organisator Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) tijdens zijn toespraak uitgehaald naar de nieuwe federale regering en de "schijnsplitsing" van BHV.

Stoffelen verweet de Vlaamse onderhandelaars dat er "duidelijke stappen" zijn gezet naar de aanhechting van de zes faciliteitengemeenten bij Brussel en naar een "corridor Bruxelles-Wallonie". Hij gaf ook aan te vrezen voor de sociaal-economische toekomst van Vlaanderen indien wordt doorgegaan met de transfers naar Wallonië.

"De regering Di Rupo deugt niet. Ze wil ons een zoveelste staatshervorming op maat van de Franstaligen opdringen", verklaarde Stoffelen zondag. Hij wees ook Europees president Herman Van Rompuy met de vinger.

"Moeten we het normaal vinden dat we geregeerd worden door een Vlaamse minderheid? Enkele jaren geleden vond Van Rompuy die idee nog staatsgevaarlijk, nu horen we geen democratische verontwaardiging van hem. Slaap zacht, meneer de president, slaap zacht."

Stoffelen hekelde ook de bewering van premier Di Rupo dat geen enkele deelstaat door het regeerakkoord zal verarmen. "Behalve Vlaanderen natuurlijk", aldus Stoffelen, "want die melkkoe is goed voor de jaarlijkse overheveling van 12 miljard euro of bijna 2.000 euro per Vlaming".

Eindigen deed Stoffelen, die gewag maakte van een scharniermoment in de geschiedenis, echter met een positieve noot. "Nooit eerder hadden we zo’n grote vertegenwoordiging aan V-partijen in het parlement en kwamen zoveel mensen tot dezelfde conclusie: dat België geen toekomst meer heeft en Vlaanderen wel."

Volle Lotto Arena

Zowat 5.000 Vlaamsgezinden woonden het jaarlijkse Vlaams Nationaal Zangfeest bij. Het was de 75e editie van het Zangfeest, waarop traditioneel ook een aantal prominente Vlaamse politici zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever aanwezig waren.

Op een groot scherm werd beeldmateriaal van de voorbije edities getoond, maar de nadruk lag zondag toch op de toekomst van zowel Vlaanderen als het Zangfeest zelf. Eind dit jaar verschijnt een jubileumboek bij het Davidsfonds.

'Nood aan verjonging'

"Heeft het Vlaams Nationaal Zangfeest nog een toekomst?", stelde Erik Stoffelen, voorzitter van organisator Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), zich tijdens zijn toespraak de vraag. "Ons antwoord is: Ja, maar. Ja, want wij willen doorgaan omdat wij ons muzikaal erfgoed koesteren", aldus Stoffelen. "Ja, omdat we een pluralistische beweging willen blijven en met alle Vlamingen van links én rechts zullen blijven zingen."

"De ’maar’ slaat op de financiële kopzorgen, na het intrekken van onze subsidies", ging Stoffelen verder. Tijdens het Zangfeest werd overigens met collectebussen rondgegaan voor de bevriende beweging TAK (Taal Aktie Komitee), die het eveneens moeilijk heeft.

Het Vlaams Nationaal Zangfeest heeft volgens Stoffelen ook nog steeds nood aan verjonging. Hij deed dan ook een oproep aan het aanwezige publiek om een volgende keer samen met kinderen en/of kleinkinderen te komen. Het programma is daar de voorbije jaren alvast aan aangepast, met een aparte kinderanimatie en steeds meer aandacht voor toegankelijke kleinkunstnummers.