Santorum wint Republikeinse caucussen in Kansas
Rick Santorum Foto: EPA
De Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum heeft zaterdag de presidentiële caucussen in Kansas overweldigend gewonnen voor Mitt Romney en Newt Gingrich. Die twee hebben evenwel geen campagne gevoerd in Kansas, maar concentreren zich op andere staten.

Santorum werd in Kansas als favoriet aanzien omwille van zijn sterke afkeer tegen abortus en het homohuwelijk, dat in de lijn ligt van het groot aantal evangelische kiezers. In de staat waren 40 afgevaardigden voor de Conventie te verdienen, en na het tellen van 75 procent van de stemmen lijkt Santorum 53 procent van de stemmen te halen. Zo kan hij 32 kiesmannen achter zijn naam schrijven en loopt hij de grote achterstand op Mitt Romney lichtjes in.

Romney kon zaterdag wel vijf van de twaalf afgevaardigen in de staat Wyoming aan zijn palmares toevoegen. Eerder zaterdag haalde hij ook de overwinning in de territoria Guam en Noordelijke Marianen in de Pacific. Hij kreeg alle stemmen achter zich. De stemmen uit de Oceanische eilandengroep hebben een eerder symbolische steunfunctie.

Dat Romney sterker scoort dan de anderen valt toe te wijzen aan het feiten dat de conservatieve stemmen verdeeld worden onder Santorum en Gingrich. Om op de partijconventie eind augustus in Tampa tot kandidaat van de Republikeinen voor de presidentsverkiezing gezalfd te worden, hebben de kandidaten minstens 1.144 kiesmannen nodig.

Dinsdag vinden in de zuidelijke staten Alabama en Mississippi primaries plaats.