Zijn Belgische operatoren klaar voor 4G?
Foto: apple
Een van de verbeteringen aan de nieuwe iPad is de ondersteuning voor snellere 4G-datanetwerken. Maar in België heeft nog geen enkele operator zo’n 4G-netwerk. Of wel? Op de website van Apple prijken alleszins de logo’s van Mobistar en Proximus.

‘De 4G-dienst voor de iPad is beschikbaar voor de volgende operatoren’, staat te lezen op de Belgische iPad-pagina van de Apple-website. Daaronder: het logo van Mobistar, en dat van Proximus.

Beide operatoren hebben via de veiling van het 4G-spectrum vorig jaar een licentie verworven om zo’n 4G-netwerk uit te baten, maar daar is vooralsnog nog niets mee gebeurd. Komt daar eind maart verandering in, als de nieuwe iPad zijn intrede maakt in België?

Hallo Mobistar?

Patti Verdoodt van Mobistar is formeel: ‘De informatie die Apple op zijn website heeft staan, is niet correct. We bekijken dan ook hoe we dit kunnen laten aanpassen. Maar het is wél zo dat we de nieuwe iPad bij Mobistar zullen verdelen’.

‘Uiteraard hebben we plannen voor een 4G-datanetwerk’, gaat Verdoodt verder. ‘We hebben een licentie gekocht, en we zijn ook van plan om die te gebruiken. Maar op dit moment kan ik niet zeggen wanneer dat precies zal zijn. De Amerikaanse 4G is overigens niet dezelfde als de 4G die we bij ons zullen zien’, voegt ze er nog aan toe.

Het is inderdaad zo dat Amerikaanse operatoren zoals AT&T nogal snel zijn om de term 4G te gebruiken, terwijl het in werkelijkheid vaak over veredelde 3G-netwerken gaat. Als ze bij Apple een iPad willen die ook in Europa 4G ten volle wil benutten, zullen ze met een aangepaste Europese versie moeten komen.

‘Wij laten ons niet opjagen, ook niet door Apple’

Bij Belgacom klinkt een gelijkaardig verhaal. Woordvoerder Jan Margot bevestigt dat er ‘voor residentiële klanten momenteel nog geen commercieel 4G-aanbod is’, maar laat evenmin in zijn kaarten kijken: ‘In de komende maanden zal blijken wanneer we dit introduceren. Onze ingenieurs proberen de fabrikanten altijd voor te zijn, en dat is ook nu het geval. Maar wij laten ons voor zo’n algemene introductie zeker niet opjagen door fabrikanten, en dus ook niet door Apple. Er zijn overigens nog maar weinig toestellen beschikbaar uitgerust zijn voor 4G.’

Margot benadrukt dat er al wel degelijk een 4G-netwerk is. Een aantal professionele klanten in Hasselt, Bergen, Waver en Haasrode maakt al sinds de zomer van 2011 gebruik van een 4G-netwerk van Belgacom. ‘Onze basisstations zijn klaar voor het netwerk. Maar voor een commerciële uitrol wachten we tot er voldoende vraag is, en er voldoende toestellen beschikbaar zijn.’

Een andere Belgische speler die binnenkort 4G zou mogen aanbieden - maar evenwel niet op de website van Apple vermeld staat - is BASE. Maar daar zijn ze nog niet meteen klaar voor zo'n sneller 4G- netwerk. KPN-woordvoerster Florence Muls: 'Op dit moment hebben we nog geen experimenten lopen met LTE/4G, maar daar komt in de loop van 2012 verandering in. We blijven eerst verder investeren in ons huidige 3G-netwerk.' 

4G vanaf 1 juli?

De 4G-situatie in ons land lijkt dus in een impasse te zitten. De operatoren wachten op toestellen en kijken naar de fabrikanten, terwijl fabrikanten geen 4G-toestellen naar Europa brengen omdat er weinig of geen snelle netwerken zijn. Dat zal gebeuren ‘in de komende maanden’, zoals Belgacom en Mobistar mooi in koor laten optekenen.

Die timing zou wel eens kunnen kloppen, want de licenties mogen pas vanaf 1 juli 2012 in gebruik worden genomen door de vier partijen die een plekje hebben weten te bemachtigen. Naast Mobistar en Proximus is dat ook KPN Group (BASE) en het Chinese BUCD.

Maar waarom Apple de twee operatoren op zijn website in verband heeft gebracht met de 4G-dienst van de nieuwe iPad, blijft een mysterie. Bij Apple was niemand bereikbaar voor commentaar.

update: reactie van KPN toegevoegd.