Geschrapte scène moest Oscarkans acteur 'The Artist' vrijwaren
The artist Foto: EPA
Om zijn kansen op een Oscar te vrijwaren, werd uit een nieuwe film met de Franse acteur Jean Dujardin een scène geschrapt die door Amerikanen als beledigend beschouwd kan worden.

Het gaat om een scène in de komedie 'Les infidèles', de nieuwe film met Dujardin. De Franse acteur was voor zijn rol in de stomme film 'The Artist' genomineerd voor een Oscar. Die won hij ook, maar volgens Franse media is dat vooral door het schrappen van een bepaald fragment uit zijn nieuwe film.

In de bewuste scène bevindt Dujardin zich in een hotelkamer in New York. Daar wacht hij op zijn geliefde als plots zijn vrouw hem opbelt en vraagt hoe het met hem gaat. 'Prima, schat', antwoordt Dujardin, terwijl op de achtergrond door het hotelraam te zien is hoe een vliegtuig zich in de torens van het World Trade Center boort.

De scène werd geschrapt, aangezien ze door Amerikanen, en dus ook Academy Award-juryleden, als beledigend of krenkend ervaren zou kunnen worden, luidde de redenering.

In 2007 had landgenote en Oscarwinnares Marion Cotillard met een opmerking over het taboe-onderwerp 9/11 voor commotie gezorgd. In een interview had de actrice, die in 'La vie en rose' gestalte gaf aan Edith Piaf, de aanslagen van 11 september 2001 een samenzwering genoemd, een uitspraak die zij zich, getrouw aan Piafs bekende nummer, niet betreurde.

'Les infidèles', een film over mannelijke ontrouw, is geregisseerd door zeven cineasten, onder wie 'The Artist'-maker Michel Hazanavicius.