'Killercellen kunnen mogelijk kanker genezen'
Foto: Shutterstock
Een tot nu toe ongeneeslijke vorm van uitgezaaide borstkanker kan mogelijk toch bestreden worden. Dat maken de onderzoekers van het Maastricht UMC+ bekend.

Als borstkanker uitzaait, wordt een groot deel van de borstcellen na een bepaalde tijd resistent tegen chemotherapie. In eerste instantie lijken de tumoren verdwenen maar niet veel later slaat de kanker terug toe en is de ziekte niet meer te bestrijden.

Onderzoekers van Maastricht UMC + hebben nu ontdekt dat als ze bij muizen 'killercellen' injecteren, die de tumor aanvallen zonder de rest van het lichaam aan te tasten. Vermoedelijk werkt de therapie ook bij mensen.

Killercellen

De zogenoemde killercellen moeten gekweekt worden uit bloed van een speciaal geselecteerde donor. Het is namelijk belangrijk dat de cellen niet geremd worden door het lichaam, geactiveerd worden door de kankercellen en uiteindelijk alleen de tumor aanvallen.

Het onderzoek zal nog zeker vijf jaar duren voor men weet of de therapie ook voor mensen veilig is. Mogelijk kan de behandeling in een eerder stadium, of bij andere kankersoorten worden ingezet.