In de keuken is het al lente: drie originele pasta's
Foto: Shutterstock
De winter is nog niet voorbij, maar met de zomertrends, beautytrends en kleurrijke campagnes lonken we allemaal al naar de lente. In de keuken kan het al elke dag lente zijn: drie originele pastarecepten, fris én snel klaar.

1. Lauwe pasta met gegrilde paprika, tomaatjes en zoetzure dressing

- Een recept van Jonge Sla -

Ingrediënten (voor 2-4 personen):

250 g pastastrikjes (of een gelijkaardige vorm),
200 g kerstomaatjes, in kwartjes,
2 kleine paprika’s, rood en/of geel,
klein bosje koriander,
40 g parmezaan, geraspt,
ca. 4 el balsamico-azijn,
4 el chilisaus,
4 el frisse olijfolie.

Bereiding:

1. Laat de paprika’s in een heel hete oven of onder de grill zwartblakeren, doe ze in een kom en bedek ze met plasticfolie of een schone plastic zak. Als ze afgekoeld zijn, kan je ze schillen en in reepjes snijden.

2. Kook de pasta gaar.

3. Maak een dressing van gelijke delen balsamico-azijn, chilisaus en olijfolie. Proef en stuur de verhoudingen bij naar smaak.

4. Meng de pasta met de tomaatjes, paprikareepjes en dressing en strooi er rijkelijk veel koriander en parmezaan over.

Tip: als de tomaatjes wat smaak missen, kan je ze na het snijden besprenkelen met wat olijfolie, suiker, zout en cayennepeper en tien minuutjes in een heel hete oven zetten.

- Ontdek ook de originele peterseliepesto en de spaghetti met citroen op Jonge Sla -
 

2. Pasta met pompoen en kalkoen

- Een recept van Culy -

Ingrediënten:

225 gr pasta,
4 el boter,
1 sjalot, gesnipperd,
250 gr pompoen, geschild en in blokjes gesneden,
250 gr gekookte kalkoen, in stukjes,
Parmezaanse kaas,
1 el gehakte peterselie.

Bereiding:

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Doe de boter in een pan en verwarm op een middelhoog vuur tot de boter bruist en een beetje bruin wordt. Voeg de sjalotjes en pompoen toe en bak tot ze goudbruin zijn en de pompoen gaar is. Voeg de kalkoen toe, dan zout en peper naar smaak.

3. Doe de gekookte pasta bij de pompoen en kalkoen en meng goed. Voeg de peterselie toe, roer goed om en serveer direct.

- Probeer ook de tagliatelle met kip, rozijnen en pijnboompitten en de pasta met aubergine op Culy -

3. Pastasalade met citroen

- Een recept van Dille & Kamille -

Ingrediënten:

200 gr pasta (bij voorkeur kleine pastavormpjes, bv. farfalle of fusilli),
60 ml extra vergine olijfolie,
3-4 stengels bosui (lente-ui),
2 teentjes knoflook, fijngehakt,
Zout,
Versgemalen zwarte peper,
Sap en geraspte schil van een halve citroen,
75 gr Parmezaanse kaas, in krullen geschaafd,
1 grote appel, in blokjes gesneden,
85 gr rucola.

Bereiding:

1. Kook de pasta beetgaar in ruim water. Snij intussen de bosuitjes in fijne plakjes en hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een pan en laat de bosui met de knoflook en een mespuntje zout ca 4 minuten stoven. Haal van het vuur en laat even afkoelen.

2. Doe het mengsel in een kom met 3/4 theelepel zout, 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper, de geraspte citroenschil en het citroensap. Mix de ingrediënten goed door elkaar. Voeg de helft van de gerapste Parmezaanse kaas toe en meng goed.

3. Giet de gekookte pasta af en laat afkoelen. Meng het kruidenmengsel door de koude pasta. Voeg de blokjes appel en de rucola toe. Meng de salade en garneer met de resterende geraspte Parmezaanse kaas.

- Ook de recepten voor een verse pesto en huisgemaakte pasta vindt u op de website van Dille & Kamille -