Dewinter: 'Overlopers volgden harde lijn van Vlaams Belang'
Foto: EDM
Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter betreurt dat zijn partijgenoten die naar de N-VA overstappen, 'doen alsof ze nooit tot de harde kern van de partij behoorden'. Op Twitter leek hij ook toe te geven dat het zeventigpuntenplan van het Vlaams Blok racistisch was.

Gisteren was er op Twitter een discussie ontstaan over ex-VB'ers die overlopen naar de N-VA. Aanleiding was een tweet van N-VA-Kamerlid Peter Dedecker waarin hij zei dat er 'slechts' 20 VB'ers de overstap hebben gemaakt naar de N-VA.

SP.A-minister Freya Van den Bossche vond die woordkeuze opvallend. '20 VB'ers zijn veel VB'ers. Draai en keer het hoe je wil', aldus Van den Bossche. Bij N-VA waren ze alvast 'not amused' met haar kritiek. 'Waar moeit Van den Bossche zich mee', sneerde partijvoorzitter Bart De Wever.

Een van de opvallendste reacties komt van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Die stuurde de volgende tweet: 'Karim Van Overmeire heeft zich altijd gedistantieerd van het racisme van VB'. Tiens, als mijn medewerker schreef hij mee aan het 70ptn-plan!'

 

'Glijmiddel om kiezer binnen te halen'

Dewinter lichtte zijn standpunt ook toe in het Radio 1 programma Vandaag. Hij vindt het aantal overlopers van 20 relatief 'op meer dan 1.300 Vlaams Belang-mandatarissen'. 

Volgens hem is de N-VA niet geïnteresseerd in de mandatarissen maar in de kiezer. 'Het aantal is anderzijds goed genoeg voor de N-VA om de Vlaams Belang-kiezer te verleiden. Ze worden gebruikt als nuttige idioten, als glijmiddel om de kiezers binnen te halen.'

Daarbij betreurt Dewinter vooral dat 'ze doen alsof ze nooit tot de harde kern van het Vlaams Belang hebben behoord, en vooral dat de N-VA het spel meespeelt, goed wetende wie die mensen werkelijk zijn'. Politiek opportunisme, vindt hij.

Weer radicaler

Voor hem is het duidelijk dat het Vlaams Belang bij de komende verkiezingen radicaler uit de hoek moet komen om duidelijk een onderscheid met de N-VA te maken.

Ook Vlaams parlementslid Wim Wienen (VB) mengde zich in de discussie. Hij verwijst naar de uitspraak van De Wever dat racisten niet welkom zijn bij de N-VA.

'Mooi zo, Bart. Eindelijk eens iemand van een andere partij die stelt dat het 'zeventigpuntenplan' van ons goede oude Vlaams Blok noch extreem noch racistisch was. Immers, Karim Van Overmeire staat op de derde plaats op de N-VA-gemeenteraadslijst in Aalst. En Karim heeft destijds flink aan dat werkstuk meegewerkt', aldus Wienen.