Zinkproducent Nyrstar zag zowel de omzet als de bedrijfskasstroom vorig jaar met een kwart stijgen. De smelterijen zetten opnieuw een recordproductie neer, maar door tegenvallende resultaten in de mijnen worden de prognoses van de analisten toch gemist.

 De zinkproducent zag de bedrijfskasstroom vorig jaar met 26 procent toenemen tot 265 miljoen euro. De omzet van Nyrstar ging met bijna een kwart de hoogte in vorig jaar, tot 3,35 miljard euro.

De basstroom bleef iets onder de verwachting van de analisten die door Bloomberg werden geraadpleegd. Die rekenden op 282,5 miljoen euro. De nettowinst bleef nog verder onder de verwachtingen. Die halveerde van 72,2 miljoen euro in 2010 tot 36 miljoen euro vorig jaar. Analisten rekenden echter op een stabiele nettowinst.

Beleggers reageerden aanvankelijk dan ook erg ontgoocheld. In de vroege handel zakte het aandeel weg tot 7 euro, een verlies van 5 procent ten opzichte van de slotkoers van woensdag. Na ruim een uur werd het verlies wel beperkt tot minder dan drie procent.

'Bevredigend resultaat'

De aanzienlijke stijging van de bedrijfskasstroom, het resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen,  noemt topman Roland Junck "een bevredigend resultaat in een onstabiele marktomgeving".

Het bedrijf blijft uitkijken naar overnames. Volgens Junck gaat de zinkproducent het jaar 2012 in vanuit een sterke positie. "Als we de passie en inzet van onze mensen benutten, ben ik er zeker van dat we onze beloftes zullen kunnen nakomen", besluit de topman. Ambitie is om zo tegen 2016 een kasstroom van 1,5 miljard te genereren.