Atomium-architect Jean Polak is overleden
Foto: herman ricour
Jean Polak, de laatste van de architecten die het Atomium in Brussel ontwierpen, is donderdag 16 februari overleden. Hij werd 91 jaar oud. Dat schrijft nieuwssite brusselnieuws.be en werd bevestigd door Atomium vzw, de organisatie die het monument beheert.

 Het idee voor en een deel van de uitwerking van het Atomium in het Brusselse Heizelpark zijn het werk van ingenieur André Waterkeyn, schoonbroer van de architectenbroers André en Jean Polak die verantwoordelijk zijn voor de architecturale aspecten van het monument. Het stalen bouwwerk werd opgetrokken naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling 1958 in Brussel.

De vzw meldt maandag dat de broers 'een essentieel deel aan het bouwwerk hebben bijgedragen'. Zo zijn alle elementen die wijzen op de architectuur van de jaren 1950, bedacht en ontworpen door de broers Polak. Hun bijdrage beoordeelt de vzw dan ook als 'belangrijk'.

André en Jean waren de zonen van de Zwitserse architect Michel Polak, de architect van de Brusselse Résidence Palace. Beide broers ontwierpen ook onder meer het Brusselse Muntcentrum en het World Trade Center in de Noordwijk.