Johan Vande Lanotte als dakloze in een vuilniscontainer, een gewapende Bart De Wever vechtend om te overleven, Elio Di Rupo in de goot... Het zijn sprekende beelden van gefotoshopte politici die een grimmig toekomstbeeld van ons land moeten geven. Of die moeten aantonen hoe zwaar het leven als dakloze is.

De beelden staan in een anonieme mail met als titel 'Belgium 2015 ;-)' die de jongste dagen circuleert.

Wie achter de beelden zit, is niet duidelijk. De foto's zijn ondertekend door 'Shane Design'. Dat is ook de naam van de website van een Britse ontwerper, al lijkt er verder geen verband te zijn met diens werk.

Wel is duidelijk dat het om kritiek gaat op het Belgische asiel- en daklozenbeleid. Vorige week kwam de regering onder vuur toen bleek dat sommige daklozen en asielzoekers in de vrieskou moesten slapen omdat er te weinig opvang voorzien was.

Al kun je er ook kritiek op de politiek in het algemeen en zelfs het kapitalisme in zien, met Europees president Herman Van Rompuy als symbool voor de internationale instellingen.

Op een van de foto's staan Franstalige slogans als 'Di Rupo, on aura ta peau' ('Di Rupo, we krijgen je vel nog wel') geschilderd, wat doet vermoeden dat de initiatiefnemer van de mail waarschijnlijk uit Franstalige hoek komt.