De verschillende toetsenborden van de iPad
Het gesplitste klavier van de iPad heeft ook zes 'spooktoetsen'. Foto: finer things
Het toetsenbord van de iPad opent standaard onderaan het scherm. Wist je dat je de toetsen ook in het midden van je scherm kan laten opduiken?

Of je je iPad nu staand of liggend gebruikt, het toetsenbord verschijnt altijd helemaal onderaan het scherm - meteen ook de meest logische plaats voor zo’n toetsenbord.

Maar wie dat wil, kan het toetsenbord nog op twee andere manieren gebruiken. Door het icoontje rechts onderaan wat langer ingedrukt te houden, zie je twee nieuwe opties verschijnen: zwevend en splits - de eerste verplaatst het toetsenbord naar het midden van het scherm, en de andere optie splitst het toetsenbord in twee delen.

Maar waarom zou je dat nu willen? Als het klavier in twee delen wordt gehakt, worden de toetsjes namelijk wel héél erg klein, toch?

Wel, het maakt typen op je iPad een pak makkelijker terwijl je het toestel vasthoudt. Je hoeft je tablet niet langer zoals een dienblad op één hand te balanceren terwijl je met de wijsvinger van je andere hand letters tikt, maar je kan het toestel met beide handen stevig vastklemmen en je duimen het werk laten doen.

Spooktoetsen

Dat gesplitste klavier heeft in iOS 5 ook zes ‘spooktoetsen’. De letter ‘g’ staat aan de linkerkant, en de ‘h’ aan de rechterkant, maar als dat toch wat onwennig voelt, kan je de letters aan die uiteinden dus toch ook aan de andere kant vinden.

Toch niet overtuigd? Dan kan je het virtuele toetsenbord opnieuw naar de onderkant van het scherm verwijzen door het icoontje rechts onderaan langer in te drukken en bijeen in basis te selecteren.