Matthias Schoenaerts valt opnieuw in de prijzen
Matthias Schoenaerts in Rundskop Foto: Nicolas Karakatsanis
De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts is voor zijn rol in 'Rundskop - Tête de boeuf' bekroond als beste acteur bij de uitreiking van 'Les Magritte du Cinéma', de filmprijzen die de beste filmproducties uit Franstalig België bekronen. De film kaapte ook nog drie andere prijzen weg.

 

Rundskop won de trofee in de categorieën beste montage, beste scenario, beste Vlaamse film in coproductie en beste acteur. Matthias Schoenaerts moest het in zijn categorie opnemen tegen Benoît Poelvoorde (Les émotifs anonymes), Dominique Abel (La fée) en Jonathan Zaccaï (Quartier Lointain). De film van Michaël R. Roskam, die genomineerd is voor een oscar, weet daarmee vier van de negen nominaties te verzilveren. 
 
Enkel Les géants wist meer prijzen binnen te halen. De film van Bouli Lanners haalde de overwinning binnen in de belangrijkste categorie, beste film. Verder werd de prent nog bekroond in de categorieën beste regisseur, beste actrice in een bijrol (Erika Sainte) en beste beeld. Ook voor de filmmuziek van de Gentenaar Bram Van Parys (The Bony King of Nowhere) was een trofee weggelegd
 

Le gamin a vélo van de broers Dardenne werd slechts één keer bekroond. Acteur Thomas Doret won in de categorie beste mannelijk hoop. Beste actrice ging dan weer naar Lubna Azabal voor haar rol in Incendies.

 

'Les Magrittes du Cinéma' werden voor de tweede keer uitgereikt. De negentien filmprijzen zetten de Belgische-Franstalige films in de bloemetjes. Het evenement werd onder meer bijgewoond door premier Elio Di Rupo en door prins Laurent en prinses Claire.