'Regering moet zich ongerust maken over Belgacom'
Didier Bellens Foto: Photo News
Belgacom-topman Didier Bellens, die dinsdag opnieuw voor de Kamercommissie Infrastructuur kwam getuigen in de zaak-Fagard, lijkt niet echt te hebben kunnen overtuigen. Volgens CDH-fractieleidster Catherine Fonck moet de regering zich ongerust maken over Belgacom.

Bellens werd meer dan vier uur lang achter gesloten deuren ondervraagd over zijn rechterhand Conchetta Fagard, die vorig jaar ontslag moest nemen na een klacht wegens pesterijen. Bij een vorige verschijning voor de Kamercommissie liet Bellens nog uitschijnen snel een beslissing te hebben moeten nemen, maar uit mediaberichten blijkt dat de topman al geruime tijd op de hoogte was van de problemen.

Na afloop van de zitting dinsdagavond verklaarde CDH-fractieleidster Catherine Fonck, nochtans lid van de meerderheid, dat de regering haar verantwoordelijkheid moet opnemen en moet bekijken of ze nog vertrouwen heeft in Bellens. De federale overheid is meerderheidsaandeelhouder van Belgacom. 'Hij heeft me helemaal niet overtuigd', zei Fonck, die erop wees dat de regering zich ongerust moet maken 'over wat er zich binnen het bedrijf afspeelt, zowel ten aanzien van het personeel als voor het imago van de onderneming'.

Fonck wees er nog op dat Bellens de verantwoordelijkheid afschuift op zijn medewerkers. Ze eiste niet openlijk het ontslag van de Belgacom-ceo, maar vond toch dat de regering 'haar verantwoordelijkheid moet opnemen'.

Op de vraag van de Kamerleden wanneer hij precies op de hoogte was van de klacht tegen Fagard, herhaalde Bellens dat hij dat pas met zekerheid wist op 6 of 8 juni vorig jaar. 'Hij vertelde dat hij slecht voorgelicht was, dat hij snel heeft moeten reageren en indien hij het opnieuw kon doen, hij het niet meer op dezelfde manier zou doen', verklaarde op haar beurt Karin Lalieux van de PS. Die partij heeft de Belgacom-topman altijd gesteund.

Lalieux weigerde dinsdag Bellens openlijk te veroordelen, maar gaf wel toe dat het dossier van dichtbij zal worden opgevolgd. Zo wil de Kamercommissie nog een aantal andere verantwoordelijken in het dossier horen, zoals het hoofd van de personeelsdienst en het hoofd van de communicatie die aan de basis lag van de klacht tegen Fagard. 'We zullen zien hoe deze zaken binnen enkele maanden geregeld worden', klinkt het bij de PS. 

Bellens zelf verliet de Kamer dinsdag via een achterdeur, op die manier ontsnappend aan de camera's.