Uitkeringen en ambtenarenlonen  omhoog
Foto: Geertje De Waegeneer
De inflatie stijgt in januari naar 3,65 procent, tegenover 3,49 procent in december. Daarmee is de spilindex zoals verwacht deze maand overschreden. Dat betekent dat de uitkeringen in februari en de lonen van ambtenaren in maart met 2 procent zullen verhogen.

Dat meldt de FOD Economie. Daarmee wordt een eerdere raming van het Planbureau bevestigd. In 17 maanden tijd is het al de derde overschrijding van de spilindex. De laatste keer was in april vorig jaar. Het planbureau verwacht dat de spilindex in december opnieuw overschreden wordt. 

Vooral prijsstijgingen voor motorbrandstoffen, notariskosten, vaste telefonie, huisbrandolie, groenten, teledistributie en digitale TV, buitenlandse reizen, waterverbruik en de brandverzekering hadden deze maand een verhogend effect op het indexcijfer, zo blijkt uit de gegevens van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie.

Deze verhogingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor fruit en vakantiedorpen.

De inflatie voor de energieprijzen bedraagt deze maand 13,9 procent tegenover 13,8 procent in december. Het inflatiecijfer zonder energie stijgt van 2,09 procent vorige maand naar 2,24 procent deze maand.  De inflatie op basis van de gezondheidsindex, waarbij producten als benzine en tabak niet zijn meegerekend, stijgt in januari van 3,23 procent naar 3,38 procent.

De gezondheidsindex stijgt met 0,73 punt tot 118,25 punten. Het rekenkundige gemiddelde van de laatste vier maanden bedraagt in januari 117,53 punten, tegenover 117,15 punten in december. Bijgevolg werd de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die vastgelegd is op 117,27 punten, ruim overschreden.