Belgische mezzosopraan Rita Gorr overleden
De Belgische mezzosopraan Rita Gorr. Foto: Pol De Wilde - Corelio
In Spanje is zondag de Belgische mezzosopraan Rita Gorr overleden. Ze werd 85. Dat heeft iemand uit haar entourage gemeld aan Forum Opera, een gespecialiseerd magazine. Gorr zou bezweken zijn aan hartproblemen. Kenners herinneren zich haar als één van de grootste operazangeressen die ons land ooit heeft voortgebracht.

Gorr, geboren in Zelzate als Marguerite Geirnaert, begon haar carrière in de Antwerpse Opera in 1949, als Fricka in 'Die Walküre'. Haar ster rees snel en de jaren daarop trad ze op in de internationale operahuizen. Ze trok naar Frankrijk en werd de ster van de opera van Straatsburg.

In 1952 won ze de eerste prijs in het zangconcours van Lausanne en werd ze aangeworven door de Opéra de Paris, waar ze bleef tot 1957. In de jaren zestig bracht haar fenomenale stem haar onder meer in de Metropolitan Opera te New York, de Scala in Milaan en het Royal Opera House in Londen. Ze keerde terug naar Straatsburg en bleef daar nog vijftien jaar.

Gorr beëindigde in juli 2007 haar zangcarrière in de Vlaamse Opera in Gent met de rol van gravin in de opera 'Pikovaja Dama' (Schoppenvrouw) van Pjotr Tsjaikovski.
 
De laatste jaren verbleef Gorr in Spanje.