Engelstalige Wikipedia krijgt woensdag 'black-out'
Tweet Jimmy Wales van Wikipedia Foto: Jimmy Wales
De Engelstalige pagina's van de online encyclopedie Wikipedia gaan morgen een hele dag op zwart. Wikipedia wil daarmee protesteren tegen een anti-piraterijwet die morgen in het Amerikaans Congres wordt behandeld.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden buigt zich momenteel over de zogeheten Stop Online Piracy Act (SOPA), de Senaat kijkt naar de Protect IP Act (PIPA). De wetgeving is bedoeld om de toegang te blokkeren tot buitenlandse sites die gestolen of illegale content aanbieden, maar zou de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengen.

Naast Wikipedia doet een aantal andere Amerikaanse ook mee aan de 'black-out'. Google en Facebook hebben ook kritiek, maar gaan niet meteen op zwart. In een open brief stelden ze wel dat de 'Amerikaanse overheid de macht krijgt om het internet te censureren op eenzelfde manier als in China, Maleisië en Iran'.

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales waarschuwde op Twitter alvast de vele studenten en scholieren die vaak Wikipedia gebruiken. 'Doe je huiswerk op tijd. We demonstreren tegen een slechte wet.'