Joran van der Sloot heeft voor een Peruaanse rechtbank verklaard Stephany Flores te hebben vermoord en haar later te hebben beroofd. Hiermee heeft hij ingestemd met de aanklacht van justitie, die dertig jaar cel tegen hem eist.

Volgens zijn advocaat voelt Joran zich vervolgd door de hele wereld. De raadsman zei dat zijn cliënt  'onderhevig is aan een diep emotioneel trauma door wat er is gebeurd'. Van der Sloot verwijst daarbij naar de dag dat hij Flores heeft vermoord.

Vrijdag verklaarde hij nog aan de rechter dat hij de miljonairsdochter op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer in Lima van het leven heeft beroofd, maar dat zou in een emotionele opwelling zijn gebeurd: hij werd kwaad toen hij zag dat Flores op zijn laptop stukken over Natalee Holloway bekeek. De Amerikaanse tiener Holloway verdween precies 5 jaar eerder op Aruba, waar Van der Sloot toen woonde. Ze is nooit gevonden, hij is tot op heden verdachte.

Na deze verklaring vroeg Van der Sloot bedenktijd aan de rechtbank voor zijn definitieve verklaring over de beschuldiging tegen hem. Omdat Van der Sloot heeft bekend, komt hij in aanmerking voor strafvermindering. Hoe hoog deze aftrek is, is aan de drie vrouwelijke rechters die de zaak behandelen. De aftrek kan beperkt zijn als de rechters de nadruk leggen op de 'wrede' manier waarop Flores is omgebracht, zoals in de aanklacht staat. De rechters hebben echter ook de mogelijkheid vele jaren van de straf af te halen.

De Peruaanse wet schrijft voor dat als een verdachte aan het begin van het proces bekent, de rechters binnen 48 uur met een vonnis moeten komen. 

Verdachte in twee moordzaken

Flores bracht de avond van 29 op 30 mei 2010 door met Van der Sloot in het casino Atlantic City in de Peruaanse hoofdstad Lima. Vervolgens vertrokken ze samen naar het nabijgelegen hotel Tac, waar Joran logeerde. De volgende ochtend werd het lichaam van de rechtenstudente in zijn kamer gevonden.

Van der Sloot was inmiddels richting buurland Chili gevlucht, waar hij op 3 juni werd opgepakt. Kort daarop werd hij uitgeleverd aan Peru. Van der Sloot legde, eenmaal in Peru, een bekentenis af, maar trok die later weer in. Hij werd vastgezet in de zwaarbeveiligde gevangenis Miguel Castro Castro.

Na veel vertraging begint vrijdag om 10.00 uur lokale tijd (16.00 uur Belgische tijd) het proces in een rechtszaal bij de nabijgelegen Lurigancho-gevangenis. De aanklacht luidt moord gevolgd door roof. De familie van de omgekomen Flores vindt dat Van der Sloot moet berecht worden voor roofmoord, daardoor zou hij levenslang riskeren.

De moord op Flores vond plaats vijf jaar na de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba. Ook in die zaak is Van der Sloot nog verdachte. Tijdens het proces zal van der Sloot te horen krijgen dat de Verenigde Staten in december een officieel verzoek tot uitlevering hebben gedaan. De Amerikanen willen hem in eigen land vervolgen voor oplichting van de familie Holloway.