Federale politie krijgt vrouw als chef
Catherine De Bolle hielp de politiehervorming in wetten gieten en wordt nu de nieuwe chef van de politie. Foto: © Marc Herremans
De Federale Politieraad heeft zijn voorkeur uitgesproken voor Catherine De Bolle als nieuwe commissaris-generaal van de federale politie. De bekrachtiging van haar functie door de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie is nu slechts een formaliteit.

De Bolle kwam in oktober al als eerste uit de bus in de shortlist van de selectiecommissie. Ze liet onder meer Glenn Audenaert, directeur van de Brusselse federale gerechtelijke politie achter zich. Ook Fernand Koekelberg stelde zich kandidaat om zichzelf op te volgen, maar die kans is klein. Koekelberg kwam recent in opspraak na een reis naar Qatar en een klacht wegens verkrachting.

De beslissing van de selectiecommissie moest daarna langs enkele adviesraden passeren, waarvan de Federale Politieraad de laatste in de rij was.
Verwacht wordt dat de ministerraad niet zal tussenbeide komen in de selectie en De Bolle zo snel mogelijk zal benoemen. Stel dat Joëlle Milquet (Binnenlandse Zaken) of Annemie Turtelboom (Justitie) toch nog een andere kandidaat aan de top van de federale politie willen, zullen ze dat zeer grondig moeten formuleren.
De afgelopen dagen gaven beide ministers echter al te kennen dat ze niet van plan zijn in te gaan tegen de benoemingsprocedure.

Catherine De Bolle is nu korpschef van de lokale politie in Ninove. Ze ging daar in oktober 2001 aan de slag. Voordien werkte ze op de juridische dienst van de federale politie, waar ze onder meer de politiehervorming mee in wetten goot. (vhn)