De seingevers van Antwerpen-Berchem hebben dinsdagnamiddag om 15 uur spontaan het werk neergelegd. Een halfuur later gingen ze opnieuw aan de slag, maar de actie veroorzaakte wel problemen op het spoor.

Een twintigtal treinen is afgeschaft of reed slechts een deel van het geplande traject en een tiental andere hebben vertraging, verklaarde woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel.

'Het ging om een onaangekondigde werkonderbreking die ons ook heeft verrast', zeiBaeken. 'Positief is wel dat de mensen in Berchem na een halfuur het werk hebben hervat, nadat er vanuit Brussel naar hun verzuchtingen was geluisterd. Woensdag volgt er overleg.'

Door de actie stond het treinverkeer in en rond Antwerpen een halfuur stil. Omdat vanuit het seinhuis in Berchem ook de spoorlijnen naar Brussel, Hasselt, Gent en de Nederlandse grens worden gecontroleerd, bleef de hinder niet beperkt tot Antwerpen alleen.

Personeelstekort

Met de spontane actie stelde het spoorpersoneel het aanhoudende personeelstekort aan de kaak, zegt vakbondsman Johan De Windt.

De Windt wijst erop dat niet enkel de seingevers, maar het voltallige personeel van de seinpost Antwerpen-Berchem heeft deelgenomen aan de actie. Het ging om een spontane actie van de spoormedewerkers, die door OVS wordt erkend.

'Het probleem sleept al maanden en zelfs jaren aan', zegt De Windt. 'Er is onderhandeld over meer personeel, maar dat wordt almaar uitgesteld. Als er iemand ziek is, moeten de andere personeelsleden het werk er maar bij nemen. Dat kan niet blijven duren.' 

Woensdag is opnieuw overleg gepland, zegt de vakbondsman, die ook bevestigt dat er dinsdagmiddag al een eerste contact was.