Minstens 674 PIP-implantaten in België
Volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) kregen in ons land dus meer dan vier keer zoveel mensen een implantaat van Poly Implant Prothese (PIP). Foto: REUTERS
In ons land zijn al minstens 674 'minderwaardige' borstimplantaten van PIP ingeplant. Dat meldt Laurette Onkelinx, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. De FOD Volksgezondheid lanceert nu een actieplan dat de registratie van implantaten in de toekomst verplicht moet maken.
De nieuwe cijfers komen uit een rapport van de Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), met wie de minister vorige week vrijdag samenzat.
 
Tot nu toe werd het aantal mensen dat in België rondloopt met PIP-implantaat, geschat op een 150-tal. Volgens het agentschap kregen in ons land dus meer dan vier keer zoveel mensen een implantaat van Poly Implant Prothese. 
 
Exacte cijfers zijn dit echter niet, zegt de Onkelinx. 'Mogelijk gaat het om nog meer mensen'. Ook of het alleemaal Belgen zijn, is niet duidelijk, aangezien de kans bestaat dat buitenlanders in Belgische ziekenhuizen een operatie ondergingen.
 
Om dergelijke onduidelijkheden in de toekomst te vermijden, lanceert de minister een actieplan dat er onder meer moet voor zorgen dat alle implantaten, niet alleen borstimplantaten, maar bijvoorbeeld ook die voor tanden, verplicht geregistreerd worden.
 
Onkelinx wil ook dat de implantaten in de toekomst vaker worden gecontroleerd. Wanneer dat actieplan precies op punt zal staan, is niet duidelijk.
 
'Het kan snel gaan', zegt de minister, die vanaf dinsdag daarover samenzit met onder meer het FAGG, het RIZIV en de chirurgen. Onkelinx is daarnaast vragende partij voor een strengere Europese overkoepelende regelgeving.