'EU-Commissie erkent dat begroting stapsgewijs in orde komt'
Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) Foto: put
De Europese Commissie erkent dat de federale begroting 'stapsgewijs' in orde aan het komen is. Dat heeft vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) maandag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de Commissie ernstige bedenkingen had bij de begroting.

Met het nieuws over de loonsverhoging voor de federale ministers (een 'administratieve tabelfout' volgens Vanackere), de stijgende dotatie voor de koninklijke familie en de Europese kritiek op de begroting heeft de regering er enkele hectische dagen opzitten.

'Dat de Europese Commissie nu voorwaardelijk vertrouwen in de begroting heeft, sluit voor mij op een positieve manier de heisa af', zegt Vanackere.

Volgens de vicepremier is sinds hij zaterdag overleg pleegde met bevoegd eurocommissaris Olli Rehn het directe gevaar afgewend dat België een boete van ongeveer 700 miljoen euro krijgt omdat het begrotingstekort boven de 3 procent uitkomt.
 
Het kernkabinet van de federale regering besliste vrijdag om, in afwachting van de begrotingscontrole in februari, 1,3 miljard euro aan uitgaven te bevriezen.
 
In een brief aan Vanackere had Olli Rehn vorige week namelijk geschreven dat de opgelijste maatregelen het begrotingstekort niet zoals voorzien tot 2,8 procent zouden beperken, maar zouden doen oplopen tot 3,25 procent.
 
Volgens Vanackere hebben de vrijdag genomen beslissingen de Commissie voorlopig kunnen overtuigen, maar volgt volgende maand, bij de begrotingscontrole, een 'nieuwe afspraak'.