Gestolen doek Magritte na twee jaar teruggevonden
Foto: BELGA
Het schilderij ‘Olympia’ van René Magritte dat twee jaar geleden uit het René Magritte Museum in Jette gestolen werd, is terecht. Het doek is ongeschonden. De dieven wisten gewoon niet wat met het werk aan te vangen omdat de mediaheisa rond de diefstal ervan de (kunst)wereld was rondgegaan. Daardoor kregen zij het werk van de Belgische surrealist niet verkocht. Dan maar teruggeven, was hun redenering.

Op 24 september 2009 slaagden twee als bezoekers vermomde dieven erin het felbegeerde doek van Magritte uit het tot museum omgebouwde huis te stelen waar de wereldberoemde schilder een groot deel van zijn oeuvre geschilderd heeft.

Zij hadden geen oog voor de andere doeken van de meester, stevenden recht op het naaktportret af dat achter een glazen scherm hing en wisten klaarblijkelijk maar al te goed hoe ze het alarmsysteem moesten uitschakelen.

‘Olympia’ stelt een naakte vrouw voor met een schelp. Het model is niemand minder dan de vrouw van Magritte. Dat zorgde er trouwens voor dat de waarde van het schilderij geschat wordt op 750.000 euro.

Sinds de diefstal ondernamen de daders verscheidene pogingen om van de verzekering losgeld te bekomen. Maar dat liep telkens opnieuw met een sisser af. Ten einde raad hebben ze het doek dan maar terugbezorgd.