Drie keer tiramisu, maar dan anders
Foto: Shutterstock
Kan je zelfs na de feestdagen nog steeds niet genoeg krijgen van alle soorten zoetigheid? Wij selecteerden drie verschillende tiramisurecepten die je zeker moet proberen, althans als je geen goede voornemens hebt gemaakt om gezonder te gaan eten.

1) Bosbessentiramisu met witte wijn

- Een recept van ah.nl, maar dan met winterfruit -

Ingrediënten:

600 gram bosbessen
100 gram poedersuiker + vier eetlepels extra
250 ml slagroom
1 vanillestokje
250 gram mascarpone
300 ml zoete witte wijn
175 gram lange vingers

Bereiding:

1. Mix de helft van de bosbessen met twee eetlepels suiker fijn.

2. Klop de slagroom stijf.

3. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mesje het merg eruit.

4. Roer de mascarpone los met twee eetlepels wijn, roer daarna het merg en 100 gram suiker er doorheen.

5. Verdeel de helft van de lange vingers over de schaal, besprenkel met 150 ml wijn en giet de helft van het mascarponemengsel eroverheen.

6. Schep daarbovenop de bosbessenpuree, dek af met de overige lange vingers en besprenkel met de rest van de wijn.

7.Giet daar de rest van het mascarponemengsel over en daarna de bosbessen, bestrooi met twee eetlepels suiker.

8. Dek af en zet minimum twee uur in de koelkast.

 

2) Tiramisu met ananas

Ingrediënten:
Vier blaadjes gelatine
Acht schijven ananas
Vijf eierdooiers
100 gram suiker
250 gram mascarpone
125 ml slagroom
Twee eiwitten
1 pak lange vingers
Rode kersen

Bereiding:

1. Week de gelatine in koud water.

2. Laat de ananas uitlekken en houd 1 dl van het sap bij. Snijd vier schijven in blokjes en bewaar de rest voor de garnering.

3. Klop de eierdooiers en de suiker met een mixer tot een luchtig mengsel.

4. Verhit het ananassap, haal de pan van het vuur, en los de uitgeknepen gelatine erin op.

5. Klop eerst de mascarpone en daarna het ananassap door het dooiermengsel.

6. Klop de slagroom bijna stijf en spatel door het mascarponemengsel.

7. Klop de eiwitten stijf en spatel ze in twee gedeelten door het mengsel.

8. Beleg de bodem van de schaal met de helft van de lange vingers en verdeel de helft van het mengsel daarboven.

9. Leg daarop de overige lange vingers en verdeel opnieuw het mengsel.

10. Zet de schaal minstens vier uur in de koelkast, garneer achteraf met de overgebleven ananas en kersen.

 

3) Tiramisu met speculaas

- Een recept van receptenwijzer.eu -

Ingrediënten:

1 pak speculaas
Cacaopoeder
500 gram mascarpone
Sterke koffie
Amaretto
Vier eiwitten
Vijf eigelen
Zes eetlepels suiker

Bereiding:

1. Doe de koffie en Amaretto in een kom.

2. Scheid de eieren en klop ze allebei op met ieder drie eetlepels suiker.

3. Wanneer het eigeel een stevig schuim is, roer je er de mascarpone onder. Daarna voeg je voorzichtig het eiwit toe.

4. Dip de koekjes een voor een in de koffie met amaretto en schik een eerste laag in een schaal.

5. Leg een mooie laag van dit mengsel op de koekjes en begin opnieuw tot je kom vol is met als laatste laag het mascarponemengsel.

6. Zet één nacht in de koelkast. Voor het serveren rijkelijk overstrooien met cacao.

Op de website van receptenwijzer.eu vind je ook nog de weg naar tiramisu-ijs.