ECB vindt compromis in Peter Praet
Foto: bart de waele
Onze landgenoot Peter Praet is verrassend benoemd tot hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij wordt er in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het uittekenen van het rentebeleid.

Dat meldt de ECB. Praet volgt de Duitser Jürgen Stark op. Die stapte op uit onvrede met het ECB-beleid op het vlak van obligatie-inkopen.

Praet (62) behoort sinds vorig jaar tot het zeskoppige directiecomité van de ECB. Aangenomen werd dat de functie van hoofdeconoom naar de Duitser Jörg Asmussen of de Fransman Benoit Coeure zou gaan. Het lijkt erop dat de keuze voor Praet een compromis is. Het is nog de eerste keer dat de functie naar een niet-Duitser gaat. 

De hoofdeconomoom is belast met het maandelijkse voorstel rond het rentebesluit, waarover alle gouverneurs kunnen stemmen. Daarnaast keurt hij ook de economische vooruitzichten van de ECB goed.

Voordat hij naar de ECB trok, stond Praet tien jaar lang aan het hoofd van de Nationale Bank van België. Eerder bouwde hij een academische carrière uit aan de ULB, werkte hij een aantal jaar bij het IMF en was hij hoofdeconoom bij de Generale Bank, dat later Fortis Bank werd.

Na de crisis van 2008 heeft hij meermaals hardop gewaarschuwd voor de mentaliteit van sommige spelers op de financiële markten, die volgens hem niet fundamenteel veranderd is.

Sinds Praet zetelt in de directie, juni 2011, liet hij nog niet te veel in zijn kaarten kijken. Maar in november liet hij nog uitschijnen dat de ECB moet focussen op inflatie, en niet op financiële stabiliteit.


Taakverdeling binnen ECB

Het directiecomité van de ECB telt naast voorzitter Mario Draghi en zijn vicevoorzitter Vitor Constancio nog vier leden. Sinds begin dit jaar nam Asmussen de taken van Stark waar, terwijl Coeuré Lorenzo Bini Smaghi opvolgde die vervroegd een stap opzij had gezet om zijn landgenoot Draghi voorzitter te laten worden.

De Fransen worden nu bevoegd voor de marktenactiviteit, terwijl Asmussen de internationale contacten moet verzorgen. Traditioneel zijn de vier grote landen (Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) vertegenwoordigd in het directiecomité, al gelden er geen formele regels.