Wikipedia opnieuw geblokkeerd in China
BRUSSEL - Mooie liedjes duren niet lang, zo hebben Chinese internetgebruikers andermaal aan de lijve kunnen ondervinden. Amper een week nadat China zijn blokkade op de internetencyclopedie had opgeheven, is de website opnieuw onbereikbaar voor de Chinese bevolking, zo melden diverse internetmedia.
De Chinese autoriteiten blokkeren heel wat portals waar pornografie en geweld, maar ook afwijkende politieke of religieuze meningen op terug te vinden zijn. Ook Wikipedia werd het slachtoffer van de Chinese censuur.

Een maand geleden konden Internetgebruikers in China echter voor het eerst in bijna een jaar tijd een groot deel van de informatie op de Engelstalige versie van Wikipedia lezen zonder hiervoor technische hoogstandjes te moeten uithalen. Enkele weken daarna volgde ook de Chinese editie van de website. De overheid hulde zich zoals gewoonlijk in stilzwijgen.

Chinese internauten die dezer dagen naar Wikipedia surfen, zien de toegang van zowel de Engelstalige als de Chinese versie van Wikipedia opnieuw geblokkeerd. En ook nu kwam er geen verklaring van de Chinese autoriteiten. Het is dus niet duidelijk of het gaat om een technisch defect of om een herstel van het verbod.