Pol Van Den Driessche gaat Brugse N-VA-lijst trekken
Foto: mvn
Pol Van Den Driessche wordt volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker voor de N-VA in Brugge. Dat heeft hij zelf bevestigd op een persconferentie. N-VA-voorzitter Bart De Wever is alvast gelukkig dat de 'verloren zoon' terugkeert.

Het nieuws over de overstap van Van Den Driessche naar de N-VA kwam vorige week al aan het licht en is nu bevestigd. Het was N-VA-voorzitter Bart De Wever die Pol Van Den Driessche in Brugge kwam voorstellen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De N-VA was reeds langer aan het zoeken naar een kopman en kapitein voor de partij in Brugge, luidde het.

Van Den Driessche heeft lang nagedacht over de vraag om die kopman te worden, maar de politieke microbe was naar verluidt bijzonder sterk. Hij nam zijn beslissing na herhaaldelijk aandringen van kopstukken van de N-VA.

Van CD&V naar N-VA

Van den Driessche is de voorbije decennia afwisselend journalist en politicus geweest. Hij was in de jaren 80 al eens gemeenteraadslid in Brugge, toen voor de VU. In de jaren 90 stapte hij over naar de journalistiek. Zo was hij onder meer politiek redacteur bij De Standaard en hoofdredacteur van Het Nieuwsblad/De Gentenaar.

In 2007 stond hij opnieuw op een politieke lijst: hij werd senator voor de CD&V en bekleedde die stoel tot 2010. Na een jaar als politiek analist op de VTM, stapt hij nu dus opnieuw de politiek in, dit keer bij de N-VA. Op de persconferentie noemde hij de breuk van het kartel CD&V-N-VA in 2008 'de grootste teleurstelling'. Van Den Driessche geloofde in een brede volkspartij. Hij is dan ook van mening dat hij zich niet meer moet verantwoorden bij de CD&V voor zijn overstap naar de N-VA en begrijpt sommige reacties vanuit de CD&V niet.

Van Den Driessche onderstreept dat hij geen enkele rancune heeft tegen de CD&V en dat hij geen enkele partij wil uitsluiten om samen een coalitie mee te sluiten, maar de kiezer moet wel eerst oordelen.

Van Den Driessche dankte ook de leiding van VTM voor het vertrouwen dat ze hem gegeven hebben. Toen hij in 2010 niet herverkozen geraakte als CD&V-senator, haalde de zender hem binnen om het politieke nieuws te duiden. Volgens Van Den Driessche kan niemand hem verwijten dat hij in het voorbije jaar ooit een politieke stelling zou ingenomen hebben.

'Anderen hadden N-VA niet mogen loslaten'

Maar nu komt Van Den Driessche wel met een mening. Over het bereikte regeerakkoord zegt hij dat 'het een stap voorwaarts is wat het communautaire luik betreft, maar dat men er als Vlaming meer had kunnen uithalen als de andere Vlaamse partijen de N-VA niet hadden losgelaten.' 

Van Den Driessche zegt kwaad te zijn dat dit toch gebeurd is. 'We hebben zo een historische kans gemist.'

Van Den Driessche wordt niet alleen de lijsttrekker voor de N-VA maar zal door de partij ook ingezet worden voor mediatraining voor de verschillende N-VA politici.