Verhofstadt  hielp Di Rupo  in het zadel
Foto: pdw
Niet Standard & Poor’s maar oud-premier Guy Verhofstadt was cruciaal voor het begrotingsakkoord van de regering-Di Rupo. Dat blijkt uit een onderzoek door De Standaard en Le Soir.

Van de politieke redacties van De Standaard en Le Soir

Brussel - Vooraleer formateur Elio Di Rupo op maandag 21 november in Ciergnon zijn ontslag aanbiedt aan de koning, belt hij met Guy Verhofstadt. De nacht voordien heeft Alexander De Croo zijn ultieme begrotingsbod afgewezen. Di Rupo twijfelt of de liberalen nog wel een akkoord willen. Hij ziet geen onderhandelingsmarge meer.

Ook de liberalen zelf lijken niet goed meer te weten wat ze zeker nog uit de brand willen slepen. Intussen loopt de internationale rente op Belgisch schuldpapier razendsnel op. Er dreigt een catastrofe.

Verhofstadt speelt 48 uur in de grootste discretie als go-between tussen PS en Open VLD. Hij maakt een lijstje met de belangrijkste punten waarop de liberalen nog toegevingen verwachten: een betere verdeling van de inkomsten en de uitgaven, en structurele maatregelen voor de pensioenen.

‘Verhofstadt heeft het kader geschetst waarbinnen Di Rupo kon landen’, zegt een liberale bron. ‘Hij heeft heel concreet de hete hangijzers van zijn partij voor ons opgelijst’, beaamt een PS’er.

De bemiddelingsmissie van Verhofstadt is één van de best bewaarde geheimen van het formatieberaad. Ze relativeert het belang van de ratingverlaging van ons land door Standard & Poor’s, op vrijdag 25 november.

Di Rupo vormde niet snel-snel een ‘S&P-regering’, zoals nadien smalend werd gezegd en geschreven. Vóór de ratingverlaging had hij al in grote lijnen een akkoord met de liberalen. Met dank aan Verhofstadt.

Lees alle artikels uit de reeks 'België in blessuretijd', over de reconstructie van de regeringsvorming, vanaf zaterdag in De Standaard.