Schrijver Christopher Hitchens overleden
Schrijver, journalist en polemist Christopher Hitchens op een archiefbeeld uit juni 2010. Foto: reuters
Schrijver, journalist en polemist Christopher Hitchens, onder meer bekend van het werk God is Niet Groot, is donderdag overleden na een lange strijd tegen slokdarmkanker. Hij is 62 jaar geworden.
Het overlijden van Hitchens werd bekendgemaakt door het tijdschrift Vanity Fair, waar hij regelmatig  bijdrages aan leverde. "Er zal nooit meer iemand zijn als Christopher", zei Graydon Carter, hoofdredacteur van Vanity Fair. "Een hoogst intelligente man die net zo levendig was op papier als aan de bar."
 
De Brits-Amerikaanse Hitchens liet in juni vorig jaar weten dat hij werd behandeld voor kanker en zegde een tour voor zijn memoires Hitch-22 af. Hij brak in 2007 door met God is Niet Groot, een manifest voor atheïsten dat hij schreef als reactie op een toenemende populariteit van religieuze werken.

Ook na zijn diagnose bleef Hitchens zijn vaak felle en polemische columns voor zowel Vanity Fair als webmagazine Slate schrijven. Hij ging onder meer tekeer tegen de koninklijke familie van Groot-Brittannië en vermaakte zich over de dood van Osama bin Laden.

Hitchens was vaak moeilijk te plaatsen. Hij was een voormalig trotskist, een aanhanger van George W. Bush en voorstander van de oorlog in Irak. Tegelijk was hij een militante humanist die geloofde in vrijheid van meningsuiting, grote steden en de schone kunsten.

Hij was fervent tegenstander van Sarah Palin, Michael Moore en prins Charles. Zijn helden waren schrijver George Orwell en filosoof Thomas Paine, zijn vrienden schrijvers Martin Amis en Ian McEwan.