Di Rupo en prinselijk paar tekenen rouwregister in Luik
Foto: Photo News
Prins Filip, prinses Mathilde en premier Elio Di Rupo hebben in het stadhuis van Luik het rouwregister voor de slachtoffers van de aanslag getekend.

Het prinselijk paar en Di Rupo willen zo hun medeleven betuigen tegenover de slachtoffers van het bloedbad op de Place Saint-Lambert gisteren.

'Mijn hart huilt, samen met de families', was bij de premier te horen. 'De families moeten weten dat het hele land achter hen staat.'

Nadien schreven ook prins Filip en prinses Mathilde een boodschap in het rouwregister. Zij brachten ook een bezoek aan de slachtoffers in de ziekenhuizen.

Honderden mensen tekenden het register al eerder op de dag. Ook in het stadhuis van Charleroi ligt een register. De datum voor een nationaal herdenkingsmoment ligt nog niet vast.

Intussen komt het leven in Luik geleidelijk weer op gang. Aan het bushokje op het plein, waar Nordine Amrani gisteren enkele granaten naartoe wierp, hebben mensen bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken.

Bij de start van de plenaire vergadering in het Waals Parlement vanochtend werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. 'We dachten dat dergelijke incidenten nooit in Wallonië konden gebeuren, en toch is het gebeurd', zei Waals minister-president Rudy Demotte (PS). Parlementsvoorzitter Emily Hoyos (Ecolo) noemde de aanslag 'ongehoord, onverklaarbaar en ondraaglijk'.

Donderdag wordt er in de Kamer gedebatteerd over het bloedbad. De parlementsleden zullen eveneens een minuut stilte houden voor de slachtoffers.

De gewelddadige aanslag van Nordine Amrani kostte aan vijf mensen, waaronder de dader zelf, het leven. Vijf mensen zijn nog in levensgevaar.