Kerk gaat akkoord met globale compensatieregeling voor slachtoffers seksueel misbruik
Foto: belga
In de parlementaire opvolgingscommissie Seksueel Misbruik zijn de Belgische bisschoppen akkoord gegaan met een globale compensatieregeling voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Slachtoffers kunnen compensaties tot 25.000 euro bekomen.

 De Belgische bisschoppen stemmen in met een aanbeveling van de opvolgingscommissie.  Die stelde voor om een neutrale en onafhankelijke arbitrage-organisatie, het Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik, te laten beslissen over compensatie voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk.

De compensatievergoedingen kunnen oplopen van 2.500 tot 25.000 euro. Om de grootte van de compensatie te bepalen werden een aantal categoriëen opgesteld: aanranding van de eerbaarheid zonder geweld of bedreiging, aanranding van de eerbaarheid met geweld of bedreiging en verkrachting. De vierde en laatste categorie gaat over dezelfde feiten, maar waarbij door een uitzonderlijke langdurigheid of door bijzondere omstandigheden een buitengewone schade werd veroorzaakt.

In dossiers die onder de laatste categorie vallen, kan de compensatie nog hoger uitvallen dan de maximumvergoeding. Ook slachtoffers van verjaarde feiten en nabestaanden van slachtoffers die zelfmoord plegen, zouden een schadevergoeding kunnen aanvragen.

Vermeende slachtoffers kunnen een dossier indienen tot eind oktober 2012, en kunnen normaliter binnen de zes maanden een uitspraak van de arbitrage-organisatie verwachten. Die uitspraak is definitief en bindend, en er kan geen beroep tegen worden ingesteld.