Belgische frank verliest kwart van waarde als euro wegvalt
Foto: rr
Het Japans beurshuis Nomura heeft onderzocht wat de Europese munten waard zouden zijn als de euro verdwijnt. De Belgische frank zou 23,9 procent minder waard zijn dan de euro. Enkel de Duitse mark zou winnen.

De studie van het Japanse beurshuis probeert het effect te schatten over een periode van vijf jaar. België komt als één van de grootste probleemlanden in de eurozone uit de studie.

Het ergst is Griekenland er aan toe. De Griekse munt zou 57,6 procent minder waard zijn dan de euro nu.

Andere zware slachtoffers zijn Portugal (-47,2 procent), Spanje (-35,5 procent), Ierland         (-28,6 procent) en Italië (-27,3 procent).

Onze buurlanden doen het beter. De nieuwe Nederlandse munt zou 7,1 procent minder waard zijn, de Franse munt zou volgens de Japanse berekening 9,4 procent verliezen. Alleen Duitsland zou winnen als de euro verdween: de nieuwe Duitse munt zou 1,3 procent meer waard zijn dan de euro.

Vorige week maakten de economen van ING een gelijkaardige berekening.  

Als de eurozone uiteenvalt, krimpt de Belgische economie prompt met meer dan 8 procent. Een jaar later is dat opgelopen tot ruim 10 procent. Onze nieuwe munt devalueert 15 procent tegenover de Duitse.

De ING-berekening ging verder: Italië en Ierland devalueren met 25 procent. De nieuwe Spaanse peseta en de Portugese escudo zijn nog een kwart waard van de D-mark, de Griekse drachme nog nauwelijks een vijfde. Oostenrijk, Finland, Luxemburg en Nederland incasseren een devaluatie van 7,5 procent.

Dat er bij een implosie van de eurozone niets dan verliezers zijn, blijkt uit de cijfers die uit het ING-model rollen. De Griekse economie krimpt dan volgend jaar met meer dan 13 procent, de Italiaanse met dik 10 procent en de Belgische met 8,3 procent. De Duitse economie krimpt met 7,4 procent. Finland komt het best weg met een inkrimping van 'maar' 6,5 procent.