Leen Verbist volgt Monica De Coninck op, Güler Turan eerste allochtone schepen
Foto: was
Antwerps schepen Leen Verbist volgt Monica De Coninck op als voorzitter van het Antwerpse OCMW. Verbist neemt ook de bevoegdheden van De Coninck als schepen over. Leen Verbist wordt dan weer opgevolgd door Güler Turan, de eerste allochtone schepen in Antwerpen.

Het leek er gisteren lange tijd op dat het Antwerpse gemeenteraadslid Karim Bachar zijn intrede zou maken in het Antwerpse schepencollege, maar Bachar besliste om persoonlijke redenen niet in te gaan op de vraag van burgemeester Patrick Janssens. Hij zou zich wel beschikbaar houden voor de toekomst.

Eerder had de van Marokkaanse afkomst zijnde Bachar al verklaard dat hij het moeilijk zou hebben afscheid te nemen van zijn functie als professioneel trainer van zaalvoetbalploeg FT Antwerpen. Ook het feit dat hij slechts voor één jaar schepen zou worden -in oktober 2012 zijn het alweer gemeenteraadsverkiezingen- zorgde voor de nodige twijfel.

Daarop besliste de SP.A om huidig schepen Leen Verbist voor te dragen als voorzitter van het OCMW. Verbist zal ook de bevoegdheden van Monica De Coninck als schepen overnemen. De Coninck was bevoegd voor sociaal beleid, diversiteit en loketten.

Vlaams parlementslid Güler Turan zal voorgedragen worden als nieuwe schepen in het college en zal de bevoegdheden van Leen Verbist (jeugd, wonen en kinderopvang) overnemen. Turan zal wel ontslag nemen als gemeenschapssenator. Turan wordt de eerste schepen van allochtone afkomst in Antwerpen.

Güler Turan is 36 jaar oud, van Turkse origine en zetelt sinds 2007 in de Antwerpse gemeenteraad. Ze is sinds 2009 ook lid van het Vlaams Parlement. Dat zou ze ook blijven, al neemt Turan wel ontslag als gemeenschapssenator.