Aandeelhouders Gemeentelijke Holding stemmen in met vereffening
Foto: BDW
De aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding hebben de vereffening van hun holding goedgekeurd. De aandeelhouders gingen ook akkoord met de aanstelling van KPMG als vereffenaar. De Gemeentelijke holding is omgevallen als gevolg van de val van Dexia Groep.

Tientallen vertegenwoordigers van Belgische gemeenten en provincies in ons land zijn woensdagmiddag naar de Albert Hall in Etterbeek afgezakt om te stemmen over de vereffening van de Gemeentelijke Holding. Voor aanvang lieten heel wat afgevaardigden zich kritisch uit. 

Ze hekelden het gebrek aan informatie vanwege de Holding en stelden de capaciteiten van de bestuurders in vraag. De pers mocht de bijzondere aandeelhoudersvergadering (BAV), die om 14.30 uur startte, niet bijwonen.

Schaarbeek

 

Onder meer de gemeente Schaarbeek, de op twee na grootste aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding, stemde tegen de vereffening. Maar ze bevond zich in een minderheidspositie.

Advocaat Olivier Bonhivers sloot na afloop van de vergadering niet uit dat er toch nog gerechtelijke stappen zullen worden ondernomen. 'Maar we moeten het dossier nog bestuderen. Over enkele weken zal er duidelijkheid zijn', verklaarde hij.

'Geen fouten'

Gedelegeerd bestuurder Carlos Bourgeois van de Gemeentelijke Holding herhaalde dat het bestuur 'geen fouten heeft gemaakt die aanleiding kunnen geven tot een rechtszaak'.

Hij beloofde ook dat, als er een klacht zou worden neergelegd, de bestuurders niet zullen aarzelen om terug te slaan. Daarbij verwees hij naar de tussenkomst van de Ninoofse schepen die het had over 'tergend en roekeloos geding'.

Buiten de vergadering betoogden enkele vertegenwoordigers van VSV en Voorpost. Ze riepen op om tegen de vereffening te stemmen want dit bemoeilijkt de kans om de bestuurders later voor de rechter te brengen.

Vereffening brengt meer op dan gedwongen faillissement

De Gemeentelijke Holding wil voor een vereffening kiezen in plaats van een faillissement met als argument dat de participaties dan mogelijk tegen betere voorwaarden kunnen verkocht worden.

Het grootste belang zijn de aandelen van de restbank Dexia die verpand zijn aan Dexia Bank, sinds oktober een 100 procent staatsbank. Het tekort van de vereffening wordt op minstens 800 miljoen geschat ondanks de bijpassing van de deelstaten.

In de praktijk zou het gat nog flink kunnen oplopen als gevolg van de verdere waardedaling van de restbank Dexia. De Gemeentelijk holding heeft méér dan 260 miljoen aandelen van Dexia. Het Dexia-debacle zadelde de Holding op met een verlies van 2,25 miljard euro. Het eigen vermogen was meer dan 1 miljard negatief.