FOTOSPECIAL. De tien kleinste landen herbergen heel wat pracht
Vaticaanstad Foto: Shutterstock
Ook al zijn ze soms maar een zakdoek groot, toch hebben ook de kleinste landen ter wereld heel wat moois te bieden. Een overzicht van de tien kleinste, van klein naar groot.

1. Vaticaanstad

De kleinste onafhankelijke staat ter wereld is slechts 0,44 vierkante kilometer groot, maar heeft met de Sint-Pietersbasisliek en de Sixtijnse kapel serieuze troeven in huis. de stadstaat is ontstaan in 1929 en wordt vooral bevolkt door geestelijken.

2. Monaco

Het vorstendom Monaco is bijna twee vierkante kilometer groot en kent bijna 33.000 inwoners, waardoor het meteen het dichtstbevolkte land ter wereld is. Het was François Grimaldi die het fort in 1279 veroverde uit Italiaanse handen.

3. Nauru

De kleinste republiek en eilandstaat bevindt zich in de Grote Oceaan. Nauru is 21 vierkante kilometer groot en de inwoners leven er vooral van de export van fosfaten. Die reserves zijn nu bijna uitgeput en de fosfaatindustrie laat het eens mooie landschap achter met enorme kraters.

4. Tuvalu

Een beetje verderop ligt de eilandenarchipel Tuvalu, 26 vierkante kilometer groot. De negen polynesische eilandjes liggen slechts een meter boven de zeespiegel en worden dus bedreigd door de klimaatveranderingen.

5. San Marino

Deze stadstaat van zo'n 61 vierkante kilometer groot in het noorden van Italië, beweert de oudste staat van Europa en de oudste republiek ter wereld te zijn, gezien het al in de vierde eeuw na Christus werd opgericht. Een bezoek aan San Marino is niet compleet zonder een trektocht naar de drie torenforten op de hoge kliffen.

6. Liechtenstein

Dit vorstendom geklemd tussen Oostenrijk en Zwitserland is met zijn 160 vierkante kilometer bijna net zo groot als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Liechtenstein biedt met zijn bergen en groene omgeving vooral veel natuurlijke bezienswaardigheden, maar ook een twintigtal musea en galerieën kunnen toeristen bekoren.

7. Marshalleilanden

De Marshalleilanden zijn samen 181 vierkante kilometer groot en werden pas onafhankelijk in 1986. De archipel bestaat uit meer dan duizend eilandjes die bijna allen prachtige, witte zandstranden hebben.

8. Saint Kitts & Nevis

Deze federale staat in het Caribische gebied behoort tot de Kleine Antillen. De twee eilanden, samen 261 vierkante kilometer groot, zijn bergachtig en vulkanisch. De overheid kijkt er strikt op toe dat de schoonheid van het eiland bewaard blijft en hoogbouw is er dan ook verboden.

9. Seychellen

De eilandengroep van 278 vierkante kilometer groot is sinds 1976 niet langer verbonden aan Groot-Brittannië. Slechts een derde van de ongeveer 115 eilandjes wordt ook daadwerkelijk bewoond.

10. Malediven

De eilandenarchipel, 298 vierkante kilometer groot, bestaat uit 1.190 prachtige koraaleilanden en zandbanken waarvan tachtig procent minder dan een meter boven de zeespiegel ligt. Ze worden dus in hoge mate bedreigd door de klimaatverandering en stijgende zeespiegel.