Formateur Elio Di Rupo en de zes toekomstige regeringspartijen zijn het eens over een verstrenging van de wet-Lejeune voor wie zeer zware misdrijven pleegt. De onderhandelaars gaan ook nieuwe afspraken maken over cipiersstakingen. Dat meldt Belga uit goede bron.

De wet-Lejeune voorziet voor gedetineerden de mogelijkheid om voorwaardelijk vrij te komen na een derde van de uitgesproken celstraf. Dat blijft in de meeste gevallen ook zo.

Voor zeer zware misdrijven - die de dood tot gevolg hebben en die leiden tot een veroordeling van 30 jaar of levenslang - zou dat in de toekomst pas na het uitzitten van de helft van de straf kunnen. Bij recidive wordt dat zelfs drie vierde.

Ook over cipiersstakingen raakten de onderhandelaars het al eens. Bedoeling is dat het protocolakkoord van april vorig jaar samen met het gevangenispersoneel wordt geëvalueerd. Indien nieuwe afspraken niet mogelijk zijn, komen er 'meer dwingende maatregelen'. Dat betekent dat dan wel een minimale dienstverlening wordt ingevoerd.