Een team van wetenschappers heeft het genoom van de 'spintmijt' gekraakt. Het gaat om het eerste gekende genoom van een spinachtige, zo meldt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) donderdag.

Gentse wetenschappers van het VIB ontrafelden in samenwerking met een internationaal team het genoom van de spinachtige.

'De primeur geeft niet alleen nieuwe inzichten in de evolutie van de geleedpotigen, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden om gewasbeschermingsmiddelen tegen de spintmijt te ontwikkelen', aldus onderzoeker Yves Van de Peer.

Spintmijten behoren tot de groep van de Acari (onder de spinachtigen) en zijn verwant aan de huisstofmijt en andere parasitaire mijten zoals teken, die ziektes overbrengen op mens en dier.

Spintmijten voeden zich met plantensappen en danken hun naam aan het vermogen om spinseldraden te maken waarin ze de planten wikkelen.

'Spintmijtplagen leiden tot verminderde oogsten en zijn een bedreiging voor de voedselopbrengst. De jaarlijkse kost van pesticiden tegen de spintmijt zou 0,5 tot 1 miljard dollar (373 tot 746 miljoen euro) bedragen', klinkt het.

De studie legde de mechanismen bloot die de spintmijt toelaten verdere resistentie te ontwikkelen. Ook werden nieuwe genen geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van de spinseldraden.

'Met die kennis kunnen wetenschappers proberen dit nanomateriaal na te maken. Mogelijk vindt dit nieuwe materiaal dan toepassingen in de medische biotechnologie', luidt het.