Een Amerikaanse man van 98 leerde pas twee jaar geleden lezen en schrijven, en heeft nu een boek uit. 'In a fisherman's language' verhaalt in 29 hoofdstukken zijn leven als visser.

James Henry hield zijn analfabetisme geheim tot hij enkele jaren geleden naar een rusthuis verhuisde. 'Na een tijdje vertrouwde hij ons toe dat hij niet kon lezen of schrijven, en nam wat later het initiatief om het alsnog te leren', legt Kellie Kulick uit, de directrice van het rusthuis.

Henry begon eraan op 96-jarige leeftijd, twee jaar later heeft hij zijn autobiografie uit. 'In a fisherman's language' telt 29 hoofdstukken en vertelt zijn levensverhaal.

'Ik was meer dan veertig jaar kapitein van drie schepen', vertelt de 98-jarige gewezen krabvisser trots aan de Amerikaanse zender WHDH.

Een van de redenen waarom Henry ondanks zijn hoge leeftijd besliste om te leren lezen en schrijven, is omdat zijn achterneefje wilde dat hij hem brieven stuurde. 'Hij zei dat hij de telefoon niet meer zou opnemen als ik belde.'

Henry is intussen in de wolken dat hij de stap toch heeft gezet. 'Ik ben de gelukkigste man ter wereld', klinkt het.