De vijf favoriete aandelen van Bart Goemaere
Foto: rr
Ondanks de povere beursprestaties van het voorbije jaar (BEL20 –20% sedert augustus 2010) deed de selectie van Bart Goemaere, de hoofdredacteur van Beurstips, het over een periode van 15 maand uitstekend. Met een gemiddeld rendement van 8,9% overtroffen de 5 aandelen ruimschoots de beursindexen.

'Met een gemiddeld rendement van 8,9% overtroffen de 5 aandelen ruimschoots de beursindexen', zegt Goemaere. 'We tellen daar nog 1,4% extra return bij indien we de ontvangen dividenden in rekening brengen. De maximale winst liep bij 1 positie zelfs tussentijds op tot 128%.'

Goede wijn behoeft geen krans: Een aantal waarden keren terug en we vullen de selectie aan met enkele nieuwelingen. We preken nog steeds voor een goed gespreide mix van kwaliteit en risico. Enkele lage risico- en hoge dividendaandelen gecombineerd met enkele jonge leeuwen dus die voor de raketbrandstof in de portefeuille moeten zorgen.

1. Belgacom (koers 23,36 euro; ISIN BE0003810273): Spaarboekjes zijn voor watjes

Soms moet je het niet ver zoeken en niet veel risico nemen om jaarlijks een mooi procentje te verdienen. Onze nationale telecomtrots Belgacom maakte zopas beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. De markt bekeek Belgacom voor de publicatie van de cijfers echter door een donkere bril.

Oorzaak was het verlies van de voetbaluitzendrechten aan concurrent Telenet. Dat verlies gecombineerd met het gratis voetbalaanbod leidde tot een negatieve impact op de verkopen en operationele kasstroom van 6,6 miljoen euro maar dat verlies lag veel lager dan de markt verwachtte.

Typisch voor Belgacom’s business model is dat men in economisch donkere tijden weinig winst moet prijsgeven met dank aan de triple play telefoon/mobiel/televisie en dat werd ook gereflecteerd in de doelstellingen voor boekjaar 2011. Terwijl de omzet iets meer zal dalen dan voorzien zal de operationele kasstroom maar afnemen met 3 à 4%. Voordien rekende men op een daling van 4 à 5%.

Op basis van onze berekeningen noteert Belgacom aan een geschatte koers-winstverhouding van amper 9 wat voor een dergelijke cashkoe te laag is en een flinke korting inhoudt ten opzichte van de concurrenten. Over 2011 rekenen we op een dividend van 2,18 euro/aandeel wat het bruto dividendrendement op 9,33% brengt. We voorzien trouwens de komende jaren weinig druk op het dividend vanwege het stevige businessmodel en sterke cashflow.

Daarnaast hangt er een speculatief overnametintje in de lucht. Deutsche Telecom liet aan de regering weten wel te vallen voor de charmes van Belgacom en toonde zich bereid om de telecomspeler geheel of gedeeltelijk over te nemen. Onze politici kennende zal men nog liever kroonjuwelen verkopen en belastingen heffen dan te besparen. Ons overnamekoersdoel ligt op 27,55 euro. We kopen echter voornamelijk voor het rijkelijke dividendrendement van meer dan 9%. Spaarboekjes zijn voor watjes.

2. Brunel (25,90 euro; ISIN NL0000343432) : Groeien in olie en gas

Wedden dat u deze Nederlandse gespecialiseerde interimspeler totaal niet kent. In tegenstelling tot de collega’s van Randstad en USG kan men bij de uitzendgroep Brunel wèl een feestje bouwen, want de cijfers over het 3de kwartaal waren schitterend. Brunel is trouwens een van de weinige bedrijven in de sector die de omzetverwachtingen voor volledig 2011 verhoogde.

Zowel de uitzendactiviteiten in Europa (gespecialiseerde jobs: bankiers, advocaten en ingenieurs) als de uitzendactiviteiten voor de olie- & gasindustrie boerden uitstekend. In Europa (staat voor 35% van de omzet), waar men met gemiddeld zeer hoge marges werkt, zagen we een over het 3de kwartaal een flinke omzetgroei met dank aan de hoge vraag naar gespecialiseerde jobs. Een trend die we zeker in groeiland Duitsland zien aanhouden, want daar maken interimjobs nog steeds een heel klein gedeelte van de werkkrachten uit.

In de olie- & gasafdeling (65% omzet; typisch met lage marges) bleef men profiteren van de vraag naar gespecialiseerde werkkrachten. De omzet in deze afdeling steeg met 49% onder andere dankzij het Australische project Kipper Tuna Turrum. Ook in de V.S. (groei in gas) & Canada (teerzanden!) accelereerde de vraag naar gespecialiseerde werkkrachten.
Die uitstekende omzetcijfers zorgden voor een toename van bedrijfswinst met maar liefst 104%.

Van de crisis trekt de groep zich weinig aan. In Europa ziet men de groei wat afkalven, maar in olie- & gas zal het hard blijven gaan. We denken hierbij vooral aan de bijdrage van het gigantische Gorgon LNG-project, dat in het 4de kwartaal van dit jaar van start gaat. Komt daarbij dat men veel kans maakt om het Australische Wheatstone LNG-project van Chevron binnen te halen. Dergelijke projecten kunnen in de toekomst makkelijk 20 miljoen euro per kwartaal per project bijdragen aan de resultaten… En dat gedurende enkele jaren. Moet er nog gas zijn?

De gunstige LNG-“conjunctuurgolf” zorgt voor een opwaartse bijstelling van de omzetvoorspellingen. Voor volledig 2011 rekent men nu op een omzetgroei die “minstens” 30% bedraagt. Voorheen was dit minstens 20%. Alleen al voor het 4de kwartaal houdt dit een omzetgroei van minstens 16% in. Wedden dat men dit cijfer klopt.

De financieel directeur van Brunel rekent voor 2013 op een omzetcijfer van anderhalf miljard euro. De laatste 12 maanden bedroeg de omzet 903 miljoen euro. Het zal hard gaan.

De cijfers klopten alle analistenverwachtingen en werden zeer goed onthaald. Wij rekenen de komende jaren op blijvend sterke cijfers vooral dan uit de olie- & gasafdeling. Ook hier is er een speculatief tintje want de hoofdaandeelhouder wil vroeg of laat dit juweel wil van de hand. Voor dergelijke degelijke groeier betalen collega’s zonder problemen een premie.

Ons koersdoel ligt op 40 euro want neerkomt op 19 keer de geschatte winst over 2012. Niet echt goedkoop maar kwaliteit en groei betaal je nu eenmaal.

3. Punch Graphix (2,70 euro, ISIN NL0006007247) : Een echte cashkoe

De grafische speler Punch Graphix stond vorig jaar ook in de selectie en blijft aan de huidige koers een absoluut koopje. Binnenkort verandert de naam van deze drukspecialist trouwens in Xeikon wat refereert naar de roots van het bedrijf. Punch Graphix ontstond door de overname van de failliete digitale drukmachineproducent Xeikon. Nadien werd Strobbe Graphics, de Ieperse specialist van prepresmachines, overgenomen.

Beide afdelingen boeren goed tot uitstekend. Bij Xeikon werd na het bankroet een drastisch herstructureringsprogramma doorgevoerd en dat leidde tot een indrukwekkende turnaround. Naast de verkoop van de zeer dure digitale Xeikon drukmachines boekt men ook een groot gedeelte van de omzet uit de verkoop van toners.

Deze worden in een eigen fabriek geproduceerd en zorgen, tezamen met de onderhoudsdiensten, voor een belangrijk deel van de inkomsten. Het voordeel van deze strategie is dat men in slechte tijden, als er minder dure digitale druktoestellen verkocht worden, toch kan genieten van een constante inkomstenstroom. De digitale printafdeling (inclusief onderhoud & toners) stond tijdens de eerste jaarhelft voor 71% van de inkomsten. Een toename ten opzichte van een jaar geleden met 5%.

Het prepress gedeelte bestaat uit 2 afdelingen. Enerzijds produceert men plaatbelichtingsmachines voor Agfa Graphics. Deze machines worden verkocht aan de krantendrukkerijen. Daarnaast bezit men een eigen gamma voor de industriële drukkerijen die onder het merk basysPrint verkocht worden. De prepressafdeling staat voor 28% van de verkopen en zag de omzet, vanwege de Chinese concurrentie, met 5% afnemen.

Nu is Punch Graphix een echte cashkoe. Over de 1ste jaarhelft genereerde men een operationele kasstroom van 14,2 miljoen euro wat 17% hoger lag dan een jaar geleden en dat in economische uitdagende tijden. De verhouding schulden versus de jaarlijkse operationele kasstroom bedraagt amper 1,48. Een ratio waar veel bedrijven enkel kunnen van dromen. Ook in termen van koers/boekwaarde (0,40) en koers/winstverhouding (amper 6!) is dit een absoluut koopje.

De cijfers over de 2de jaarhelft zullen zeker interessant worden. We bezochten de grafische beurs LabelExpo en daar bleek Xeikon minstens 10 druksystemen verkocht te hebben. Ons luisterend oor ving ook positieve geruchten op over de verkopen in de prepressafdeling. We verwachten dan ook goede cijfers. Tel daarbij dat volgend jaar de 4 jaarlijkse Drupa drukkerbeurs georganiseerd wordt en je kan je al inbeelden dat er de komende kwartalen veel cash bij Punch Graphix zal binnenstromen.

Vroeg of laat wordt deze cashkoe en grafisch juweeltje door een 3de partij overgenomen. Enkele kwartalen geleden was er al een bod op het bedrijf van 4,68 euro/aandeel maar de overname werd te elfder ure afgeblazen. We hebben een koersdoel voor Punch Graphix van 6,78 euro/aandeel wat overeenkomst met de boekwaarde van het bedrijf. We kopen met onze ogen dicht!

4. Vasco (7,90 $; ISIN US92230Y1047): Goedkoop na een lijk uit de kast

Net als Punch Graphix zat Vasco vorig jaar ook in de selectie. Op een bepaald moment zaten we bij de transactiebeveiligingsspecialst op een winst van 128% doch een verkeerde overname gooide roet in het eten. De koop van de Nederlandse beveiliginscertificatenspecialist DigiNotar zag er nochtans veelbelovend uit maar daar stak een groepje Iranese hackers een stokje voor. De beveiligingssystemen van het Nederlandse bedrijfje werden gekraakt waardoor alle digitale certificaten waardeloos werden. Bij Vasco kon men niet anders dan DigiNotar failliet te laten gaan en dat woog flink op de koers.

Gelukkig werden de intellectuele eigendommen net na de overname in de moederholding gestopt waardoor de afboeking op de overname beperkt bleef en dat werd gereflecteerd in uitstekende 3de kwartaalcijfers. De omzet over het derde kwartaal steeg met maar liefst 57% met dank aan de goede verkoop van transactiebeveiligingssystemen aan banken aan bedrijven. Dat leidde tot operationele winst die maar liefst 197% hoger lag dan een jaar geleden. Op nettowinstvlak bleef van die groei niks over vanwege de afschrijving op DigiNotar. Zuiveren we de cijfers voor de afschrijving dan merken we een nettowinsttoename van 167%.

Nu noteert Vasco met een koers-winstverhouding van 18 niet echt goedkoop. Daar krijgt u echter een bedrijf voor dat al meer dan 7 jaar winstgevend is, 77 miljoen $ op de bankrekening heeft, geen schulden torst, een flink gevuld orderboekje bezit en binnenkort een de nieuwe ‘the digipass in the cloud service” zal lanceren. Een leuk extraatje is dat men tijdens de presentatie van de 3de kwartaalcijfers voor de 2de keer de jaar de omzet- & margedoelstellingen verhoogt. Men boert dus uitstekend.

Transactie- en identeitsbeveiliging zullen sowieso belangrijker worden en daar zal Vasco de komende jaren sterk van profiteren. We hebben een voorzichtig koersdoel van 13,7 $. Lukt men er de komende jaren in om de vruchten te plukken van de investeringen die men de voorbije jaren doorvoerde dan mag dit koersdoel nog enkele dollars hoger. Strong buy!

5. Anfield Nickel (4,85 CAD; ISIN CA03463D1050): Overnamekandidaat met stip

Mocht u wat tijd hebben dan moet u de naam Ross Beaty eens Googelen. Deze geoloog en grondstoffenmiljardair vergaarde zijn fortuin door onder andere de zilvermijn Pan American Silver op te starten. Nu investeert Ross Beaty met zijn investeringsvehikel Lumina Capital continu in nieuwe projecten. Zijn strategie is zo klaar als pompwater. Een minuscuul project met veel potentieel in portefeuille nemen, de grondstoffenreserves in kaart brengen en uitbreiden, een economische studie bestellen en, eenmaal het risico uit het project, dit met veel winst van de hand doen.

Anfield Nickel (4,89 CAD) is zo’n project en ondergaat hetzelfde lot. Dit junior nikkelproject werden een goeie 2 jaar geleden uit de grond gestampt door de inbreng van de Mayaniquel nikkellicenties in Guatemala die in 2009 overgenomen werden van de grondstoffengigant BHP Billiton. Het betreft een rijk nikkelgebied dat momenteel door middel van een boorprogramma van 53.000 meter in kaart gebracht wordt. Een eerste economische studie wees op een minimale waarde van 15,3 CAD/aandeel. En dat voor amper 63% van de reserves die in kaart gebracht werden!

De strategie bestond er in om het project, van bij de opstart, binnen de 3 jaar van de hand te doen. Nu zit Anfield Nickel in een laatste recht lijn om verkocht te worden aan een geïnteresseerde investeringsgroep. Misschien is de geïnteresseerde koper wel de Solway Investment Group die het CGN project naast de deur overnam? We rekenen op een overnameprijs die in de buurt van 9 CAD ligt. Een tip die wel eens zeer snel tot resultaat zou kunnen leiden!

Bart Goemaere is hoofdredacteur van het onafhankelijk beleggingsblad BeursTips.
Via www.beurstips.be kan u een gratis proefnummer aanvragen