Kevin Pauwels doorbreekt hegemonie van Nys in Koppenbergcross
Kevin Pauwels Foto: BELGA
Kevin Pauwels (Sunweb-Revor) heeft in Oudenaarde de Koppenbergcross gewonnen, de openingsmanche van de GvA-Trofee in het veldrijden. Pauwels streed de hele koers mee voorin en toonde zich in de laatste ronden sterker dan Sven Nys (Landbouwkrediet) en de Tsjechische wereldkampioen Zdenek Stybar (Quick.Step).

Het was de eerste keer sinds 2004 dat Nys niet kon winnen op de beruchte Oost-Vlaamse bult.

Bult van Melden

Het was Belgisch kampioen Niels Albert (BKCP-Powerplus) die als eerste het pak mocht aanvoeren in de weide. Pauwels was echter al de snelste bij de tussensprint na anderhalve ronde op de top van de 'bult van Melden'. Hij kreeg Sven Nys in het wiel en ook Tom Meeusen sprokkelde nog een puntje.

Zeven leiders

Op zes ronden van het einde vormde zich met Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Sven Nys, Niels Albert, Klaas Vantornout, Bart Aernouts en de Tsjech Zdenek Stybar een zevenkoppige leidersgroep. Bij een tempoversnelling van Nys werd die gereduceerd tot drie man en kreeg hij Kevin Pauwels en wereldkampioen Zdenek Stybar mee.

Nys reed na een materiaalwissel lek achteraan en moest opnieuw van fiets wisselen. Met nog drie ronden te rijden ging Pauwels dan fors door. 'Stybi' en Nys moesten passen en zo kon Pauwels voor het eerst in zijn carrière de Koppenbergcross winnen. 'Verdiend', zo gaf Sven Nys nadien aan.

Leider

Dankzij zijn overwinning is Pauwels meteen ook de eerste leider in de stand van de GvA Trofee in het veldrijden. De volgende manche staat op 6 november in Ronse op het programma.

Top 10
1. Kevin Pauwels (Sunweb-Revor) in 1u00:38
2. Sven Nys op 0:31
3. Zdenek Stybar (Tsj) 1:11
4. Bart Aernouts 1:13;
5. Tom Meeusen 1:24;
6. Klaas Vantornout 1:25;
7. Niels Albert 2:06;
8. Radomir Simunek (Tsj) 2:41;
9. Vincent Baestaens;
10. Joeri Adams 2:54; 11

-bekijk de volledige uitslag op de wedstrijdfiche op Sportwereld.be