Saif al-Islam, de zoon van Moammar Kadhafi, zou onderweg zijn naar Niger. Dat verklaarde Rissa ag Boula, een voormalige leider van de Nigerese Touaregs, aan persbureau Associated Press. Al-Islam zie zondag in een audioboodschap nog dat hij zou blijven strijden in Libië.

Volgens ag Boula, een hooggeplaatste Touareg die nu lid is van de regionale raad in het Nigerese Agadez, wordt Saif al-Islam op weg naar Niger begeleid door etnische Touaregs, die tot de meest trouwe aanhangers van kolonel Kadhafi werden gerekend. Het konvooi zou zich al dichtbij de Nigerese grens bevinden.

Saif al-Islam, die wordt gezocht door het Internationaal Gerechtshof, lijkt dus dezelfde route te nemen als zijn broer al-Saadi Kadhafi. Die vluchtte in september al uit Libië via Niger. De Nigerese overheid heeft altijd gezegd dat het de leden van het Kadhafi-regime die hun toevlucht zoeken tot het land, niet zal uileveren aan Libië zonder garanties over hun veiligheid.

Audioboodschap

Zondag meldde de Arabische tv-zender Al Arabija nog dat Saif al-Islam in een audioboodschap had gezworen de Libische Nationale Overgangsraad en de NAVO te zullen blijven bestrijden.

'We zullen ons blijven verzetten. Laat de ratten en de NAVO opkrassen', zou Saif al-Islam gezegd hebben. 'Dit is ons land waar we leven en zullen sterven.'