Belg houdt van zijn digitale leventje
Foto: shutterstock
De Belg houdt van zijn digitale leventje. Comeva, luisterplatform en gezamenlijk initiatief van vrouwenbladen van de Sanomagroep (onder meer Libelle, Flair, Feeling,...) onderzocht het digitale gedrag van de Belg. 5801 respondenten antwoordden op vragen zoals 'wanneer, hoe en waarom surft u, leest u uw e-mails of sms’t u?

De resultaten tonen aan dat de Belg niet achterblijft qua technologische innovaties en bovendien houdt van de digitale technologie. ‘De meerderheid van de respondenten ziet enkel voordelen’, stelt woordvoerster Anneliese Geerts van Comeva.

‘Zij zien digitale technologie als een hulpmiddel om het dagelijkse leven beter te organiseren. Slechts 13% van de respondenten vindt de nieuwe technologie stressvol. De digitale kloof is gedicht en mensen kunnen zich geen leven zonder internet of mobiele telefoon meer voorstellen', aldus Geerts.

Er is echter ook een kanttekening bij te maken. 'De snelheid waarmee de sector zich ontwikkelt en waarmee nieuwe apparaten zoals de iPod of de iPad verspreid worden, geeft mensen echter de indruk dat ze niet mee zijn met de tijd.’

Belangrijkste besluiten van de studie

1. Bijna 60% van de Belgen surft online meestal eerst naar informatiesites. Daarna geniet Facebook de voorkeur (54%) en Youtube (34%). Hoe jonger de internetgebruiker, hoe actiever op Facebook (84%). Vrouwen en alleenstaanden zijn het actiefst op sociale netwerken.

2. 56% van de respondenten surft elke dag meer dan een uur op het internet voor redenen van niet-zakelijke aard. Eén op de acht ondervraagden zit 4 uur per dag of langer op het net. Dat geldt zeker voor werklozen, studenten en gepensioneerden.

Gemiddeld heeft men meer computers in huis dan televisies. Hierbij gaat het vooral om laptops. In ieder gezin circuleren gemiddeld twee gsm-toestellen. Hierbij noteren de smartphones een stijgende trend.

Driekwart van de respondenten bezit digitale televisie. Dat is meer het geval bij mensen met een lagere scholingsgraad. 82% bezit draadloos internet. Draadloos surfen is minder van toepassing voor mensen hoger dan 60 jaar.

3. De meerderheid van de Belgen heeft zijn gsm constant bij zich (79% van de respondenten). 50%, tot 78% onder de 30 jaar, houdt zijn gsm dicht bij zich wanneer hij slaapt. 42% van de respondenten kijkt bij het wakker worden.

Toch geeft de meerderheid nog steeds de voorkeur aan een week zonder gsm, dan een week zonder seks (59% voor de Nederlandstaligen, 52% voor de Franstaligen)

4. De Belg ontvangt nog steeds graag een echte verjaardagskaart. Bij 65% van de vrouwen scoor je slechte punten als je een e-card of een tekstbericht stuurt. Vlamingen kunnen beter om met digitale kaartjes dan Franstaligen.

5. Soms onderhoudt de Belg een dubbelzinnige relatie met digitale technologie. 83% van de mensen speelt soms een personage op Facebook. 35% van de respondenten onder de 30 jaar en 22% van de ondervraagden tussen de 30 en de 44 jaar blijven hun ex online volgen.

Opmerkelijk: 40% van de internetgebruikers vindt illegaal downloaden geen diefstal.