Rubens: feiten blijven 'bizar'
Foto: pol de wilde-corelio
'Het parket zal de verschillende elementen afwegen en dan beslissen of het in beroep gaat. We blijven er wel bij dat de feiten van het gestolen dossier bizar blijven.' Zo reageert de Hasseltse procureur Marc Rubens op de vrijspraak van de twee klokkenluiders.

Vanmorgen heeft de correctionele rechtbank van Hasselt Mary-Ann Vonckx en Vera Vrancken, twee van de zogenaamde klokkenluiders die in de Panorama-reportage getuigden over wanpraktijken bij de politiezone Hazodi, vrijgesproken van de betichting dat ze onrechtmatig een dossier zouden bekomen hebben.

Het parket van Hasselt, meer bepaald Procureur des Konings Marc Rubens, had beide klokkenluiders gedagvaard omdat ze een dossier zouden gestolen hebben bij het verzamelen van bewijslast over de corruptie, fraude en pesterijen in de politiezone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek. 

De correctionele rechtbank van Hasselt oordeelde dinsdagmorgen echter dat beide dames niet schuldig zijn aan de feiten die hen ten laste werden gelegd. Ze werden dan ook over de hele lijn vrijgesproken en moeten niet opdraaien voor de gemaakte kosten van het proces. Vrancken en Vonckx waren zelf niet aanwezig op de zitting, maar lieten zich vertegenwoordigen door hun advocaat.

Namens de politiezone Hazodi was advocaat Hugo Lamon aanwezig, de man die afgelopen week nog hard uithaalde naar de klokkenluiders en de journalist van de VRT-reportage.

'Verademing dat ze nu eens gelijk krijgen'

'Het zal een verademing zijn dat ze nu eens gelijk krijgen. De rechter heeft geluisterd naar onze argumenten en sprak hen vrij', zei meester Geert Jaspaert, de raadsman van Vera Vrancken. Enkele uren na de uitspraak van de Hasseltse correctionele rechtbank had Jaspaert dinsdagmiddag zijn cliënte wel nog niet gesproken.

'Ik heb in dit dossier gepleit over het geheel van de wantoestanden binnen de politie Hazodi. Mijn cliënt stond terecht voor diefstal, heling en schriftvervalsing in het stuk over de examenfraude. De rechter heeft het dossier bekeken en heeft nu vastgesteld dat er geen sprake is van schriftvervalsing, diefstal of heling. Ik reik iedereen de hand om rond tafel te zitten om een oplossing uit te werken om een einde te maken aan de graaicultuur', aldus Jaspaert die in Tongeren het assisenproces Janssen bijwoont als raadsman van de ouders van Kevin Paulus.

Na de correctionele uitspraak dinsdag in Hasselt is er wel nog een beroepstermijn van vijftien dagen.

Hasselts procureur Marc Rubens laat via het parket weten dat hij akte neemt van het vonnis. 'Het parket zal nu de verschillende elementen afwegen en dan beslissen of het in beroep gaat. We blijven er wel bij dat de feiten van het gestolen dossier bizar blijven.'

Rubens kwam onder vuur te liggen omdat de Panorama-reportage liet uitschijnen dat hij met de klachten van de klokkenluiders niets aanving. De enige klacht die ook effectief door een rechter werd behandeld, ging over de diefstal van een examendossier. Van die klacht werden de klokkenluiders vanmorgen dus vrijgesproken.