Consternatie woensdagavond op de Britse openbare omroep BBC. Tijdens het nieuwsprogramma Newsnight stapte de woordvoerder van Europees commissaris Olli Rehn boos op toen hij herhaaldelijk 'die idioot in Brussel' werd genoemd.

In Newsnight wordt elke weekdag een actueel onderwerp uitgespit. Woensdag was het de beurt aan de eurocrisis. De BBC had onder meer Amadeu Altafaj uitgenodigd, de woordvoerder van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Rehn, en Peter Oborne, een Brits journalist en politiek commentator, maar vooral een notoir tegenstander van de eurozone en criticus van de hele Europese constructie.

Nadat Altafaj, die in de BBC-studio in Brussel zat, kort had uitgelegd hoe de euro ondanks alle problemen nog steeds veel meer voor- dan nadelen biedt, repliceerde Oborne dat het 'zeer angstwekkend is om naar die idioot in Brussel te luisteren'. Hij schoot zelfs in de lach toen Altafaj zijn argumenten kracht bijzette.

Toen Oborne Altafaj voor een derde keer 'die idioot' noemde en hem een 'catastrofale economische analyse' verweet, deed de woordvoerder van Rehn prompt zijn oortje en zijn prikmicrofoon uit.

Pas nadat de Newsnight-presentator Oborne aansprak op zijn onbeschoft gedrag en hem verweet het debat onmogelijk te maken, ging hij Altafaj als 'die... man' aanspreken. Maar ondertussen was in de Brusselse studio enkel nog een lege stoel te zien.