De Libische rebellen zijn aan hun ultieme aanval op het oude regime bezig. Naast Kadhafi's geboortestad Sirte ligt nu ook Ben Walid onder vuur, één van de laatste bolwerken van de afgezette kolonel. Toch stuiten de rebellen, die nog steeds gesteund worden door de NAVO, op nog heel wat weerwerk.

De strijders zijn het centrum van Bani Walid tot op twee kilometer genaderd, zei hun commandant Abdullah Abu-Asara. Grootste obstakel op hun pad is Wadi Zaytun, een lange vallei waar zich veel sluipschutters van het oude regime schuilhouden.

Op een verlaten elektriciteitsgebouw en een militair hoofdkwartier wappert inmiddels de nieuwe Libische vlag. 'Vandaag is de eerste dag dat we dit deel van Bani Walid volledig hebben overgenomen', zei Abdul-Asara. 'We blijven hier.'

Ook in Sirte gaat de strijd in alle hevigheid voort. Zeker 11 rebellen kwamen al om bij aanvallen op het Kadhafi-bastion, meldt de militaire raad van Misrata. Vrijdagochtend begonnen de rebellen met een gecoördineerde aanval langs het zuiden, oosten, westen en de kustzijde op Sirte.

Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera raakten de opstandelingen nog niet binnen in de stad. Ze worden beschoten door sluipschutters en belaagd met raketten.

Ondertussen nemen gevechtsvliegtuigen van de NAVO nog steeds doelen van Kadhafi onder vuur. Het bondgenootschap deelde mee donderdag diverse raketlanceerinstallaties, luchtafweersystemen, pantservoertuigen en een militaire opslagruimte in Sirte te hebben bestookt. In totaal heeft de NAVO sinds maart meer dan 8500 luchtaanvallen in Libië uitgevoerd.