Voor de Libische burgeroorlog was Tawarga een landelijke stad met zowat 10.000 inwoners, vooral zwarten. Vandaag de dag ligt de stad er verlaten bij en is ze door de rebellen uitgeroepen tot een 'gesloten militaire zone'. Van de inwoners is geen spoor, zo schrijven verschillende media.

The Telegraph toont een video van rebellen die de woningen in Tawarga doorzoeken (zie video boven)

De vraag is waar die duizenden mensen naartoe zijn. Een antwoord blijkt moeilijk te vinden. Volgens sommige bronnen werden de bewoners door de rebellen naar vluchtelingenkampen in Tripoli gebracht, maar reporters die op zoek gingen naar de vermisten, troffen de kampen leeg aan. Een smokkelaar die hen te woord stond, verklaarde dat de mensen 'naar Niger zijn gegaan'.

Enkele omwonenden zeiden dan weer dat de inwoners van Tawarga inderdaad een tijdje in het kamp hebben gewoond, maar dat het kamp op een bepaald moment werd aangevallen door troepen uit Misrata. Die zouden de vluchtelingen vervolgens naar een ander kamp hebben gebracht, eveneens in de buurt van Tripoli, maar ook dat kamp bleek bij aankomst van de reporters leeg.

Racisme?

De inwoners van Tawarga waren loyaal aan de gewezen Libische leider Moammar Kadhafi en stonden daarmee lijnrecht ten opzichte van hun landgenoten in het nabijgelegen rebellenbastion Misrata. Maar er lijken ook racistische motieven mee te spelen. Zo worden al langer in heel Libië met de regelmaat van de klok zwarten als vermist opgegeven en de rebellen lijken mensen te arresteren op basis van hun huidkleur. Maar een hele stad die vermist wordt, roept wel erg veel vragen op.

Het is in ieder geval erg verontrustend dat de rebellen in het verleden al openlijk praatten over het (etnisch) 'zuiveren' van de regio, en in juni nog zeiden dat de zwarte Libiërs beter hun boeltje zouden pakken, want: 'Tawarga bestaat niet meer, enkel Misrata' bestaat. Drie maanden later blijkt Tawarga plots van de kaart te zijn verdwenen, en op de plaats waar vroeger de stad lag staat nu een bord met het opschrift 'New Misrata'.

Volgens de rebellen zelf hebben ze, na hun overwinning, de mensen van Tawarga dertig dagen de tijd gegeven om te vetrekken. Wie bleef, zou gevangen genomen worden, aldus de rebellen die nu de lege stad bezetten. Volgens The Telegraph zijn de bewoners halsoverkop vertrokken en hebben velen niet eens de tijd gehad om persoonlijke spullen mee te nemen. De lege stad is intussen ten prooi gevallen aan vandalen.