Ronald Janssen buiten vervolging gesteld voor vierde moord
Foto: belga
De Hasseltse raadkamer heeft vrijdag de buitenvervolgingstelling uitgesproken voor de zogenaamde vierde moord van Ronald Janssen. Het gaat om de moord die in Bütgenbach gepleegd zou zijn. Dat bevestigde Veerle Devos, de woordvoerder van het parket in Hasselt. Eerder raakte ook bekend dat hij niet in beeld wil gebracht worden tijdens zijn assisenproces in Tongeren.

'Dat dossier loopt ten einde, totdat er eventueel nieuwe elementen opduiken. Bij nieuwe concrete elementen kan dat dossier heropend worden. De raadkamer heeft het dossier van de verkrachtingszaak verzonden naar de correctionele rechtbank', klinkt het.

'Er is nog geen datum vastgelegd, wanneer die zaak behandeld wordt. Daarvoor wachten we de afloop van het assisenproces af', aldus Devos. De naar de correctionele rechtbank verzonden verkrachtingszaak gaat over de verkrachting in Kortenaken tijdens Boerenrock.

Niet in beeld

Janssen wil totaal ook niet in beeld gebracht worden tijdens zijn assisenproces in Tongeren. Dat maakte persrechter Nico Snelders vrijdag bekend tijdens een persconferentie over het verloop van het proces. 

'De prognose is dat het arrest over de schuldvraag op 20 oktober valt en het arrest over de strafmaat op 21 oktober. Er zijn momenteel twaalf burgerlijke partijen. Onder de assisenzaal zal het proces via live streaming gevolgd kunnen worden in een relaiszaal, waar 250 plaatsen zijn', aldus persrechter Snelders vrijdag in Tongeren.

Voor het proces geldt een verhoogd veiligheidsrisico, maar meer details daarover zijn niet bekend gemaakt. De mensen die het hof van assisen binnen mogen, zullen gescreend worden.

Het proces van Janssen, die terechtstaat voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus, start op dinsdag 20 september met de samenstelling van de jury. Op 23 september begint het eigenlijke proces.