Griekenland zet 6.000 belastingontduikers te kijk
Griekenland probeert de ‘name and shame’-tactiek uit om belastingzondaars tot inkeer te brengen. Kostas Tsironis/bloomberg Foto: © Kostas Tsironis
Griekenland probeert de ‘name and shame’-tactiek uit om belastingzondaars tot inkeer te brengen.

Het Griekse ministerie van Financiën heeft de namen vrijgegeven van zowat 6.000 ondernemingen die de Griekse staat samen nog 30 miljard euro aan achterstallige belastingen moeten betalen. De bekendmaking is een poging van de regering om haar kas wat te spijzen, zo melden lokale Griekse media vrijdag.

De lijst, waar verschillende Griekse staatsbedrijven op staan, wordt aangevoerd door de Griekse nationale spoorwegmaatschappij OSE, die de Griekse staat nog 1,26 miljard euro schuldig zou zijn, en de Atheense busmaatschappij OASA, met 163,5 miljoen euro.

"De publicatie van deze gegevens zal een duidelijke boost geven aan de inspanningen om belastingen op te halen en het vertrouwen tussen het ministerie en de belastingbetaler te versterken, door het promoten van transparante procedures", klinkt het bij het ministerie.

Griekenland is van plan om nog een andere lijst van bedrijven en personen vrij te geven die nog grote sommen achterstallige belasting moeten betalen. Die lijst zou een aantal professionele voetbalclubs bevatten, waaronder AEK Athene en Panionios Athene, die samen meer dan 120 miljoen euro aan onbetaalde belastingen uitstaan hebben.

De Griekse socialistische PASOK-regering zei dat ze besliste om de namen te publiceren na de toenemende publieke verontwaardiging over de onmacht van de regering om de belastingontduiking in Griekenland aan te pakken.