De Laatste Show zet de beuk erin
Foto: vrt
Voor het dertiende seizoen van 'De Laatste Show' werden heel wat vernieuwingen aangekondigd, maar na de eerst aflevering lijkt vooral het decor veranderd. Het programma blijft daarmee wel een meer dan verdienstelijke talkshow.

Michiel Devlieger ontvangt zijn gasten in een nieuw decor dat veel wegheeft van een art-decocafé. De meningen daarover zullen ongetwijfeld verdeeld zijn. Gezellig volgens sommigen, oubollig volgens anderen. Maar zeker is dat het schreeuwerige van Villa Vanthilt de komende maanden is ingeruild voor een rustigere aanpak.

Op applausmeester en professioneel televisiekijker Sven De Leijer na. Die krijgt dit jaar een grotere rol toebedeeld en komt vaker in beeld om voor een humoristische noot te zorgen, zowel in de studio als daarbuiten. Hij toonde zich nog altijd even druk en snedig als in de vorige seizoenen, wat meestal een leuke afwisseling betekent.

De meest opvallende verandering en de grootste gok van het programma is het schrappen van De Laatste Showband. Het is de allereerste keer dat de show het zonder die vaste waarde moet stellen, maar in de plaats zal elke week een Belgische band of artiest voor de muzikale ondersteuning zorgen. Een sterk concept waar alleszins meer inzit dan in de eerste aflevering te zien was.

Zo mocht Das Pop vanavond de spits afbijten, maar de reputatie van de band werd geen eer aangedaan met de zeer korte muzikale intermezzo's. Het is wel uitkijken naar de eigen versie van een klassieker uit de Belgische rock en pop die de band op het einde van de week zal spelen. 'We twijfelen nog tussen Daydream van Wallace Collection, de vogeltjesdans of een nummer van onszelf', lichtte frontman Bent Van Looy toe.

Op de eerste plaats blijft 'De Laatste Show' een talkshow met interessante en soms minder interessante gesprekken. Urbanus mocht over zijn komende shows in het Sportpaleis vertellen. Daarbij kondigde hij een derde show aan op 23 december. Journalist Peter Verlinden deed zijn avonturen in Tripoli uit de doeken en drie actrices uit 'Het goddelijke monster' werden op hun West-Vlaams getest. Weinig verrassend, maar het leverde wel leuke avondtelevisie op.

Het format staat daarmee na twaalf seizoenen nog altijd als een huis. Vraag is of Michiel Devlieger en zijn ploeg de kijker het extra lange seizoen zal kunnen blijven boeien. Het hoogstwaarschijnlijk laatste seizoen op de VRT wordt immers ook het langste, omdat 'De Slimste Mens' is weggevallen.