Expeditie Robinson
Foto: 2be
Ja, zo'n BV zijn, het is me wat. Eerst word je beroemd, heb je succes, heb je vrienden en dan is het plots gedaan. Geen programma meer, geen hitsingle, geen docusoap. Niets. Tot Expeditie Robinson belt. Of je geen zin hebt om met andere celebrities (zo heet dat hier) naar de Filipijnen te reizen voor een afvallingsrace op een onbewoond eiland? Modder, regen, honger, gevaarlijke slangen en een bosje camera's staan u te wachten.

Ex-bokser Freddy De Kerpel, ex-supermodel Tanja Dexters, ex-Ketnetwrapper Kobe Van Herreweghe, ex-zangeres Deborah Ostrega en nog een rist supermensen hapten toe en naar hen kunnen we sinds maandag weer elke week kijken. Expeditie Robinson met celebrities! En met Tanja in bikini en met modder op het lieve lijfje zoals in de krantenadvertentie!

Expeditie Robinson is met zijn mooie plaatjes op exotische locaties beslist geen goedkoop programma. Omdat 2BE zoiets niet alleen kan betalen, is het programma een coproductie met Nederland waardoor er ook een hoop Nederlandse celebrities deelnemen (waarvan ik, bescheiden celebrity-watcher die ik ben, er slechts ééntje kende: zangeres Do - zoals in de muzieknoot).

Doet er niet toe. Ik heb ze allemaal door de modder zien kruipen en zich zien afvragen 'wil ik de snelste zijn of help ik de groep verder?' (Ik bespaar u de details maar Expeditie Robinson is natuurlijk een diep psychologisch programma dat zijn celebrities steevast dergelijke existentiële vragen voorschotelt.)

Erger nog. Helemaal op het eind moest er - zoals dat gaat in dergelijke programma's - iemand al meteen weer de groep verlaten. Behalve als hij of zij inminuïteit of imnuïteit of zoiets had verdiend. (Neen, moeilijke woorden zijn niet het sterkste punt van onze eilandvrienden.) Spannend! En ook gemeen.

Maar goed. Volgens mij moet u dit programma blijven volgen. De tropische beelden van de exotische locaties zijn heerlijk. En dat stelletje BV's en en BN's zal u nog vaak, even heerlijk, op de zenuwen kunnen werken.

Dat deden ze nog niet in de eerste aflevering. Toen vonden ze mekaar nog geweldig. Maar dat gaat niet lang duren. Met de honger en de regen en de vieze kriebelbeesten zullen ze hun celebrity-status snel helemaal vergeten en verworden tot het soort mensen waarvan tv wordt gemaakt.

Expeditie Robinson, 2BE, maandag, 21.45 uur