Burgemeester Janssens reageert verontwaardigd op geweld
Foto: jke
De Antwerpse burgemeest Patrick Janssens (SP.A) heeft verontwaardigd gereageerd op het geweld tegen gemeenteraadslid Ergün Top. Hij wil niet ingaan op een mogelijk verband met de drugsproblematiek. Ook andere politici reageren geschokt.

In een reactie zegt de Antwerpse burgemeester verontwaardigd te zijn en hoopt hij op een snel herstel van Top. Hij feliciteert de politie met het snelle oppakken van twee verdachten, maar wil voorts niet dieper ingaan op een mogelijk verband tussen de aanval en de problemen met drugsdealers in de buurt van de Brederodestraat.

Het Vlaams Belang is minder terughoudend. Volgens fractieleider Filip Dewinter toont het incident andermaal aan dat 'de drugsoorlog in Antwerpen volledig uit de hand is gelopen en dat drugdealers zich blijkbaar onaantastbaar voelen'. Voor de partij zijn de gebeurtenissen een gevolg van het rampzalige beleid, zowel op stedelijk als op federaal niveau.

Ook LDD-gemeenteraadslid in Antwerpen Jurgen Verstrepen vindt de aanval op Ergün Top ontoelaatbaar. Het is al ver gekomen als politici zoals Ergün Top in elkaar geslagen worden door drugsdealers in antwerpen, twitterde hij.

Net als Verstrepen uit ook Meyrem Almaci (Groen!) haar verontwaardiging via een sociaalnetwerksite. 'Ik ben in shock, collega Ergün Top is aangevallen met moersleutels owv zijn terechte aanklacht tegen drugsoverlast. Onaanvaardbaar, en ronduit degoutant. Ik hoop dat ze dader snel vatten. Sterkte Ergün!', staat op haar Facebookpagina. 

Groen! roept voorts via aan mededeling op om lokale klokkenluiders beter te beschermen. 'Ook mensen die in probleemwijken wonen, moeten weten dat ze au sérieux genomen worden, dat hun stem gehoord wordt en dat ze worden beschermd tegen geweld', vindt de partij.